Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku

Dynia najbardziej jest znana ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 600 g karkówki

  • 3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr

  • 100 g marynowanej dyni

  • 1 łyżka ziaren kolendry

  • 1 łyżka kminu rzymskiego

  • 1 pęczek świeżej kolendry

  • 3 łyżki zielonych oliwek

  • 50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
  2. Dynię odsącz z marynaty i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.

  3. Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, l.. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
    4. W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Źródło:

Knorr