My prezentujemy dziś sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.
Składniki (4–6 porcji)
⁃ 200 g słonecznika KRESTO
⁃ 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)
⁃ 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower
(ok. 280 g)
⁃ 3–4 ząbki czosnku
⁃ ok. 15 listków bazylii
Wykonanie:
1. Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.
2. Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.
3. Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj. Dodaj słonecznik i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.