Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser.
Składniki:
· 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy
· 200 g masła (miękkiego)
· 3/4–1 szklanka drobnego cukru do wypieków
· 4 żółtka
· 1 op. cukru waniliowego
· 100 g pistacji Kresto
· 50 g moreli suszonych Kresto
· 1 op. kandyzowanej skórki cytrony Gold Pack
· szczypta soli
Wykonanie:
1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy, aż do momentu uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do tak przygotowanego kremu dokładamy ser oraz pokrojone bakalie. Całość delikatnie mieszamy.
2. Sitko (18–20 cm średnicy) wykładamy podwójną gazą i opieramy je na brzegach miski (do której będzie ściekała serwatka). Do środka formy wykładamy całą masę serową, a następnie przyciskamy ją talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Tak przygotowany deser wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.
3. Przed podaniem deser wyjmujemy na talerz, usuwamy gazę i dekorujemy.