Składniki (22 paluchy):
- 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju Rapso
Dodatkowo:
- sezam KRESTO do posypania
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.
2. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.
4. Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.
5. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
6. Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.