Składniki (ok. 30 sztuk):
1 puszka fig Beach Flower
3/4 szklanki startego jabłka (słodkiego)
1 op. orzechów włoskich Kresto (200 g)
1 op. pistacji krojonych Kresto (100 g)
1 op. rodzynek Kresto (200 g)
4 łyżki masła orzechowego
2 szklanki otrębów owsianych
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3 łyżeczki kakao gorzkiego
2–3 łyżeczki cynamonu tartego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Przygotowanie:
1. Z puszki z figami odlej wodę. Figi zmiksuj. Przełóż do miski, dodaj starte jabłka.
2. Orzechy włoskie potnij na mniejsze kawałki.
3. Dodaj do miski orzechy włoskie, rodzynki oraz 1/2 opakowania pistacji.
4. Wbij do miski 2 jajka. Dodaj masło orzechowe, sól, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
5. Mąkę wymieszaj z otrębami i dodaj do miski. Ponownie wymieszaj całość.
6. Uformuj z ciasta płaskie ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej ciasteczka (mogą być ułożone jedno koło drugiego).
7. Wbij 1 jajko do miseczki, roztrzep. Smaruj jajkiem ciasteczka i posyp pistacjami. Piecz ciastka
w 160°C z termoobiegiem przez 7–10 minut.