Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa

Czas przygotowania: 50 minut. Liczba porcji: 6.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

  • 1 opakowanie Violife Creamy Original

  • 400 g świeżego szpinaku

  • 2 duże cukinie pokrojone w kostkę

  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

  • 1 duży por, pokrojony w drobną kostkę

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę

  • 400 g mleka kokosowego

  • 240 ml wody lub bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku

  • ½ łyżeczki mielonego kminku

  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy

  • sól i pieprz, do smaku

  • Liście kolendry i szpinaku baby, do podania

SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:

  • 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki świeżego rozmarynu

  • ½ łyżeczki świeżego tymianku

  • ½ łyżki oliwy z oliwek

  • Violife Epic Cheddar tarty

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.

  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.

  3. Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.

  4. Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.

  5. Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.

Violife
Marka Violife powstała w 1990 r. w Grecji. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „vios” oznaczającego życie i dobrobyt. To ulubiona marka wegan, wegetarian i fleksitarian na całym świecie. Równocześnie jej produkty są polecane wszystkim wielbicielom pysznego jedzenia, którzy swoją dietę chcą uzupełnić o produkty pochodzenia roślinnego. Produkty Violife są wolne m.in. od laktozy, glutenu, orzechów, soi i konserwantów, dzięki czemu są odpowiednie także dla osób, u których występują alergie i nietolerancje pokarmowe. W asortymencie marki znajdziemy wiele różnorodnych wegańskich produktów, które będą smakować wyśmienicie na surowo, a także grillowane czy zapiekane.

Źródło:

Violife