Składniki:
-
1 opakowanie Violife Creamy Original
-
400 g świeżego szpinaku
-
2 duże cukinie pokrojone w kostkę
-
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
-
1 duży por, pokrojony w drobną kostkę
-
1 cebula, pokrojona w kostkę
-
1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
-
400 g mleka kokosowego
-
240 ml wody lub bulionu warzywnego
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
-
½ łyżeczki mielonego kminku
-
½ łyżeczki mielonej kurkumy
-
sól i pieprz, do smaku
-
Liście kolendry i szpinaku baby, do podania
SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:
-
4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
-
1 ząbek czosnku
-
½ łyżeczki świeżego rozmarynu
-
½ łyżeczki świeżego tymianku
-
½ łyżki oliwy z oliwek
-
Violife Epic Cheddar tarty
Sposób przygotowania:
-
W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.
-
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.
-
Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.
-
Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.
-
Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.