Muffinki orzechowe z polewą karmelową, orzechami i figą

Muffinki – przysmak każdego łasucha. Najbardziej pożądane są te z polewą i dużą ilością dodatków. W poniższym przepisie znajdziecie przepis na muffinki idealne – z polewą karmelową, owocami, czekoladą oraz chrupkimi orzechami. Zapewniamy, że ten smak na długo pozostaje w pamięci.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (na 12 muffinek):

· 110 g mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić mąką pszenną)
· 110g mąki pszennej
· 100g gorzkiej czekolady
· 350g bananów
· Jajko
· 70g erytrytolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
· 50g oleju rzepakowego Rapso
· 100g orzechów włoskich KRESTO Select
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Orzechy i czekoladę umieść w blenderze i miksuj przez około 4-5 sekund.
2. Do mieszanki dodaj mąkę pszenną i orkiszową, banany, jajko, erytrytol, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sól i całość miksuj do połączenia składników.
3. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij masą do 3/4 wysokości każdej papilotki.
4. Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku 23 minuty / 180 stopni.
5. Ostudzone muffiny udekoruj sosem karmelowym lub innym ulubionym oraz ćwiartkami fig i połówkami orzechów włoskich.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska