Składniki (na 12 muffinek):
· 110 g mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić mąką pszenną)
· 110g mąki pszennej
· 100g gorzkiej czekolady
· 350g bananów
· Jajko
· 70g erytrytolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
· 50g oleju rzepakowego Rapso
· 100g orzechów włoskich KRESTO Select
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Orzechy i czekoladę umieść w blenderze i miksuj przez około 4-5 sekund.
2. Do mieszanki dodaj mąkę pszenną i orkiszową, banany, jajko, erytrytol, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sól i całość miksuj do połączenia składników.
3. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij masą do 3/4 wysokości każdej papilotki.
4. Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku 23 minuty / 180 stopni.
5. Ostudzone muffiny udekoruj sosem karmelowym lub innym ulubionym oraz ćwiartkami fig i połówkami orzechów włoskich.