Składniki:
· 4 buraki
· 100 g mąki pszennej
· 150 g mąki żytniej
· 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 łyżki kakao gorzkiego
· 1 łyżka przyprawy korzennej
· 1 łyżka cukru z wanilią
· 150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków
· 2 jaja L
· 80 ml oleju rzepakowego RAPSO
· 80 ml maślanki lub kefiru naturalnego
· 50 g sezamu
· serek mascarpone
· śmietana 36%
· łyżeczka cukru pudru
· koraliki dekoracyjne, jadalne
Wykonanie:
1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.
2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.
4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Ozdobienie:
1. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
2. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.
3. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO. W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku