Muffinki buraczane z sezamem

Muffinki buraczane z sezamem to pyszna propozycja deserowa na sylwestrowe przyjęcie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

· 4 buraki

· 100 g mąki pszennej

· 150 g mąki żytniej

· 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

· 4 łyżki kakao gorzkiego

· 1 łyżka przyprawy korzennej

· 1 łyżka cukru z wanilią

· 150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków

· 2 jaja L

· 80 ml oleju rzepakowego RAPSO

· 80 ml maślanki lub kefiru naturalnego

· 50 g sezamu

· serek mascarpone

· śmietana 36%

· łyżeczka cukru pudru

· koraliki dekoracyjne, jadalne

Wykonanie:

1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.

2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.

3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.

4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.

Ozdobienie:

1. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).

2. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.

3. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO. W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska