Makowiec Japoński

Warto urozmaicać tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy i postawić na zmodyfikowaną wersję świątecznego menu. Dzisiaj proponujemy pysznego Makowca Japońskiego, który występuje w wersji z jabłkami oraz kaszą manną. Pycha!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (na tortownicę 20 cm, 10 porcji):
• 2 szklanki (300 g) maku mielonego BackMit
• 300 ml mleka
• 6 jajek
• 100 g erytrolu
• 750 g jabłek
• 6 łyżek kaszy manny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat migdałowy
• 50 suszonej żurawiny KRESTO SELECT
• 50 orzechów włoskich KRESTO

Wykonanie:
1. Zagotuj mleko. Zdejmij garnczek z ognia, dodaj mak, całość wymieszaj przykryj i odstaw do napęcznienia na ok. godzinę.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
3. Ubij białka na sztywną pianę.
4. Żółtka utrzyj z erytrolem.
5. Wymieszaj kaszę manną z proszkiem do pieczenia.
6. Dodawaj do żółtek po łyżce maku na zmianę z łyżką kaszy z proszkiem do pieczenia. Ucieraj.
7. Całość wymieszaj z jabłkami, pianą z białek oraz z żurawiną i orzechami.
8. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piecz przez godzinę.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska