Składniki (na tortownicę 20 cm, 10 porcji):
• 2 szklanki (300 g) maku mielonego BackMit
• 300 ml mleka
• 6 jajek
• 100 g erytrolu
• 750 g jabłek
• 6 łyżek kaszy manny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat migdałowy
• 50 suszonej żurawiny KRESTO SELECT
• 50 orzechów włoskich KRESTO
Wykonanie:
1. Zagotuj mleko. Zdejmij garnczek z ognia, dodaj mak, całość wymieszaj przykryj i odstaw do napęcznienia na ok. godzinę.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
3. Ubij białka na sztywną pianę.
4. Żółtka utrzyj z erytrolem.
5. Wymieszaj kaszę manną z proszkiem do pieczenia.
6. Dodawaj do żółtek po łyżce maku na zmianę z łyżką kaszy z proszkiem do pieczenia. Ucieraj.
7. Całość wymieszaj z jabłkami, pianą z białek oraz z żurawiną i orzechami.
8. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piecz przez godzinę.