Składniki (4 porcje):
• 1 brokuł (0,5 kg)
• 500 ml śmietany 12% do sosów lub 30%
• 150 g sera blue
• garść sera parmezan
• garść migdałów w słupkach KRESTO
• 4 łyżki oleju Rapso
• 2 średnie szalotki
• 3 ząbki czosnku
• kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka tymianku suszonego
• ⅓ gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
• sól, pieprz do smaku
• 1 opakowanie ulubionego makaronu
• 100 ml wody
• 1 łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilkę do zeszklenia.
3. Dodaj podzielonego na różyczki brokuł, rozdrobniony ser blue, wodę oraz śmietanę. Dodaj tymianek. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.
4. Pognieć brokuł np. przy pomocy widelca lub tłuczkiem do ziemniaków.
5. Dopraw sos gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki dodaj do niego rozmąconą mąkę, całość wymieszaj i zagotuj.
6. W międzyczasie ugotuj makaron.
7. Sos wymieszaj z makaronem. Już na talerzach posyp migdałami, parmezanem i szałwią.