Okraszona farszem na bazie ryżu, tuńczyka i warzywnych dodatków zaskoczy niejednego smakosza a Wam pozwoli wypłynąć na wody kulinarnych inspiracji wartych sprawdzenia i polecenia. Smacznego!
Składniki (4–6 porcji) :
- 3 średnie cykorie
- 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 średnie ogórki korniszony
- 1/4 ogórka świeżego „długiego”
- garść ulubionych kiełków np. z rzodkiewki
- 1 łyżeczka czarnuszki (nasiona)
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 2–3 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie :
1. Cykorie rozdziel na pojedyncze listki i umyj, następnie osusz.
2. Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Ostudź.
3. Ogórki (oba rodzaje), dymkę i czosnek pokrój w kostkę.
4. Do miski wyłóż: ryż, osączonego tuńczyka, ogórki, kiełki, czarnuszkę, dymkę, czosnek, majonez, olej.
5. Wymieszaj i dopraw do smaku.
6. Odstaw na 1 godzinę i ponownie wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
7. Listki cykorii napełniaj przygotowanym farszem i układaj na talerzach.