Celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej zdrowej relacji z jedzeniem wśród młodzieży. Poprzez technikę uważnego jedzenia (mindful eating), uczestnicy będą mogli odkryć, jak utrzymać zdrową relację z jedzeniem, unikając potencjalnych problemów w przyszłości.
W ramach programu młodzi ludzie będą również edukowani na temat ciałopozytywności i akceptacji swojego ciała. Martyna Kaczmarek, influencerka i działaczka społeczna, ambasadorka projektu oraz autorka książki „CiałoKochane. Jak zaakceptować swoje ciało, gdy cały świat wmawia ci, że jesteś niewystarczająca” podkreśla:
Ewa Kamińska, pedagożka i trenerka mindfulness, odpowiedzialna za szkolenie edukatorów, dodaje: – Ważne jest, aby młodzi ludzie mieli świadomość, że zaburzenia odżywiania nie są powodem do wstydu. Pragniemy wyposażyć ich w wiedzę i narzędzia, które pozwolą im reagować na sygnały alarmowe związane z odżywianiem, zarówno u siebie, jak i u swoich rówieśników. Chcemy, aby zdrowa relacja z jedzeniem stała się integralną częścią ich życia.
– W Kuchni Vikinga z jedzeniem jesteśmy za pan brat. Wiemy też, że ogólnopolski zasięg naszej firmy można wykorzystać w słusznej sprawie. Za tę słuszną sprawę obraliśmy edukacje młodzieży w temacie zdrowej relacji z jedzeniem. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu projektowi, młodzież zyska nie tylko wiedzę, ale także większą pewność siebie i pozytywne podejście do swojego ciała – dodaje Katarzyna Kisiel przedstawilka Kuchni Vikinga.