Orzechy stanowiące cenne źródło kwasów NNKT oraz witamin i minerałów, wzbogacone smakiem papryki i anchois, dodadzą smakowitą dawkę energii na resztę dnia.
Składniki:
· 1/2 kg czerwonej papryki
· 100 g orzechów macadamia Kresto
· 100 g orzechów nerkowca Kresto
· 1 słoiczek anchois Mayflower
· 1 średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· 7 łyżek oleju Rapso
· sól
· pieprz
Wykonanie:
1. Paprykę oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju – ok. 5 minut.
2. Po tym czasie dodać orzechy i smażyć całość do lekkiego zarumienienia, pamiętając przy tym o częstym mieszaniu.
3. Dodać na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę oraz ćwiartki czosnku i podsmażać aż do momentu zeszklenia.
4. Zawartość patelni przesypać do miski i dokładnie zblendować. Pastę przechowywać można w zamkniętym opakowaniu w lodówce ok. 1 tygodnia.
5. Pastę można podawać z pieczywem i anchois.