Składniki (foremka 20×20 cm):
- 250 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru trzcinowego GoldPack
- 5 jajek L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany 36%
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
- migdały w płatkach KRESTO
- pistacje KRESTO
Wykonanie:
1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.