Składniki na sałatkę
· 2-3 garści rukoli
· 1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
· 1 szklanka białej fasoli
· 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
· 1 czerwona papryka ramiro
· 1 awokado
· 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos:
· 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
· 1 łyżka soku z cytryny
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
· sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1 .Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.