Klasyka tuńczyka

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli to idealna alternatywa dla ciężkich, wielkanocnych potraw.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki na sałatkę

· 2-3 garści rukoli

· 1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)

· 1 szklanka białej fasoli

· 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)

· 1 czerwona papryka ramiro

· 1 awokado

· 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos:

· 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)

· 1 łyżka soku z cytryny

· 1 ząbek czosnku

· 1 łyżka posiekanego świeżego oregano

· sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1 .Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska