Grillowany schab

Soczysty, aromatyczny schab z grilla w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i przypraw, podkreślony wyrazistym sosem BBQ Hellmann’s. Idealny na letnie spotkania w ogrodzie – prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku i gotowy w niecałą godzinę!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Grillowany schab

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

1000 g schabu wieprzowy, bez kości, plastry

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej cebuli

5 łyżek Sosu Hellmann’s BBQ

2 łyżeczki papryka wędzonej, słodkiej

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

chilli do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj posiekany czosnek, suszoną cebulę, paprykę, sól, pieprz, kmin rzymski, chili i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso dokładnie posmaruj mieszanką i pozostaw do zamarynowania w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut.

  2. Marynowane kotlety podsmaż na rozgrzanej patelni lub grillu. Po 2 do 3 minutach pieczenia odwróć i posmaruj świeżo zrumienioną stronę sosem BBQ. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i ponownie odwróć. Tym razem posmaruj pędzelkiem drugą stronę. Możesz powtórzyć cały proces jeszcze raz, w zależności od wielkości kawałków.

  3. Po odpowiednim usmażeniu odłóż mięso na bok i odstaw na 5 minut przed podaniem.

Najczęściej zadawane pytania (Q&A)

Do grillowanego schabu idealnie pasują przyprawy takie jak czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka oraz sól i pieprz. Można także przygotować marynaty z musztardą, miodem i oliwą.

Schab powinno się grillować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, obracając go co kilka minut, aż będzie miękki i soczysty, ale nie wysuszony.

Marynowanie schabu przed grillowaniem jest zalecane, ponieważ pozwala na wchłonięcie przypraw i zapewnia bardziej intensywny smak. Wystarczy kilka godzin lub najlepiej cała noc w lodówce.

Źródło:

Hellmann’s