Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1000 g schabu wieprzowy, bez kości, plastry
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
5 łyżek Sosu Hellmann’s BBQ
2 łyżeczki papryka wędzonej, słodkiej
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
chilli do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wymieszaj posiekany czosnek, suszoną cebulę, paprykę, sól, pieprz, kmin rzymski, chili i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso dokładnie posmaruj mieszanką i pozostaw do zamarynowania w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut.
Marynowane kotlety podsmaż na rozgrzanej patelni lub grillu. Po 2 do 3 minutach pieczenia odwróć i posmaruj świeżo zrumienioną stronę sosem BBQ. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i ponownie odwróć. Tym razem posmaruj pędzelkiem drugą stronę. Możesz powtórzyć cały proces jeszcze raz, w zależności od wielkości kawałków.
Po odpowiednim usmażeniu odłóż mięso na bok i odstaw na 5 minut przed podaniem.
Najczęściej zadawane pytania (Q&A)
Do grillowanego schabu idealnie pasują przyprawy takie jak czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka oraz sól i pieprz. Można także przygotować marynaty z musztardą, miodem i oliwą.
Schab powinno się grillować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, obracając go co kilka minut, aż będzie miękki i soczysty, ale nie wysuszony.
Marynowanie schabu przed grillowaniem jest zalecane, ponieważ pozwala na wchłonięcie przypraw i zapewnia bardziej intensywny smak. Wystarczy kilka godzin lub najlepiej cała noc w lodówce.