Fish and chips – sposób na sycący obiad

Doskonały smak ryby w towarzystwie chrupiących frytek wspaniale dopełniają majonez i sos tatarski, które warto przygotować samodzielnie. To nic trudnego! Wystarczy kilka składników, trochę czasu i zapału do przygotowania, a raz dwa przygotujecie produkty, które szybko staną się ulubionymi dodatkami do potraw wszystkich domowników. Przekonajcie się sami, że warto spróbować.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

· 120g dowolnego piwa ALE
· 90g wody gazowanej
· 50g mąki ziemniaczanej
· 100g mąki pszennej
· 5g sody oczyszczonej
· Mąka do obtoczenia ryby
· ok. 400g fileta z dorsza
· Sól i pieprz
· Olej do smażenia Rapso
· garść płatków migdałowych KRESTO

Wykonanie:

Sposób przygotowania:

1. Piwo wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na 10 min.
2. Rybę dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i zanurz w cieście. W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący powoli włóż rybę. Pilnuj, żeby nie przywarła. Kiedy ryba wypłynie i będzie ładnie zrumieniona, przełóż ją na ręcznik papierowy.

FRYTKI (potrójnie gotowane)

Składniki:

· 800g ziemniaków (najlepiej użyć tych do pieczenia)
· Olej do smażenia Rapso

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o przekroju 1cmx1cm.
2. Płucz ziemniaki w misce ok. 7 min. (ważne jest, aby pozbyć się jak najwięcej skrobi).
3. Wstaw ziemniaki do garnka, zalej zimną wodą i gotuj je na średnim ogniu gotuj je do momentu wrzenia wody. Delikatnie wyciągnij ziemniaki i umieść je na metalowej kratce. Kiedy wystygną, wstaw je do zamrażalnika na 1h.
4. Rozgrzej olej do 130 stopni, małymi partiami smaż frytki (5 minut). Wstaw je ponownie do zamrażalnika na 1h. W kolejnym etapie rozgrzej olej do 180 stopni i smaż ziemniaki 7 minut. Gotowe frytki posyp solą.

MAJONEZ

Składniki:

· 3 żółtka
· 20g musztardy stołowej
· 5g octu cytrynowego
· 170g oleju rzepakowego Rapso (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Sposób przygotowania:

1. Do żółtek dodaj musztardę i olej. Wszytko wymieszaj, następnie przełóż do wysokiego wąskiego naczynia.
2. Przy pomocy blendera wtłocz olej do żółtek, unosząc blender od dna naczynia.

SOS TATARSKI

Składniki:

· 200g majonezu (który przygotowaliśmy na bazie oleju Rapso)
· 20g szczypiorku
· 50g pieczarek marynowanych
· 50g korniszonów
· 50g ugotowanego jajka na twardo
· Łyżeczka soku z cytryny
· Sól i pieprz do smak

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki, korniszony, jajko oraz szczypiorek pokrój w drobną kostkę. Dodaj do majonezu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska