Składniki:
- 1 puszka fasoli białej Happy Frucht
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone śliwki KRESTO
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżka majeranku suszonego i/lub świeżego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (lub do smaku)
- sól, pieprz
Na skwarki
- 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka oleju Rapso
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie smaż często mieszając do lekkiego zezłocenia.
2. Dodaj drobno pokrojone śliwki, otarty w dłoniach suszony majeranek, wymieszaj i wyłącz ogień.
3. Fasolę odsącz z zalewy, zblenduj/zmiksuj na jednolity krem. Dodaj starty czosnek i zezłoconą cebulę ze śliwkami.
4. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodaj świeży majeranek, jeśli taki używasz. Na koniec całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
6. Przygotuj skwarki. Kaszę połącz z dodatkami, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją 15–20 minut. Wystudź.
7. Przed podaniem smalczyk wymieszaj ze skwarkami i podawaj np. z ulubionym pieczywem i warzywami.