Składniki:
CIASTO:
· 170g marchewki
· 120g cukru
· 2 jajka
· 150ml oleju rzepakowego Rapso
· Skórka starta z ½ pomarańczy
· 200g mąki pszennej
· 2/3 łyżeczki cynamonu
· 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2/3 łyżeczki sody
· 130g ananasa
· 65g orzechów włoskich KRESTO Select
KREM:
· 80g masła
· 80g cukru pudru
· 250g serka kremowego
· 35g pasty kokosowej
Dodatkowo:
· Orzechy włoskie KRESTO Select
· 3 figi
Sposób przygotowania:
BABECZKI:
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Ananasa z puszki odsącz z zalewy. Ananasa i orzechy pokrój w małą kostkę. Marchewkę zetrzyj na średnich oczkach tarki.
2. Do miski wbij jajka, lekko je roztrzep rózgą. Dodaj cukier, skórkę startą z pomarańczy i olej. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką.
3. Masę rozłóż pomiędzy 13 papilotek (po około 70g ciasta). Babeczki piecz około 20-23 minuty w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
4. Po upieczeniu babeczki wystudź i udekoruj kremem. Na wierzchu każdej babeczki ułóż połówkę orzecha i cząstkę figi.
KREM:
1. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder. Ucieraj je razem mikserem przez kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5 minut). Dodawaj po łyżce serka kremowego i dalej ucieraj. Kolejno dodaj pastę kokosową i krótko zmiksuj do połączenia.
3. Babeczki schłodź i przechowuj w lodówce.
Uwaga! Zamiast pasty kokosowej możesz użyć taką samą ilość wiórków kokosowych.