Egzotyczne babeczki marchewkowe z kremem

Deser z warzywami? Jak najbardziej! Egzotyczne babeczki to nie tylko słodki poczęstunek, ale również sposób na dostarczenie wartościowych witamin i składników odżywczych. To przysmak na bazie marchewki z ananasem oraz chrupkimi orzechami. Całość podaj z kremem z serka Philadelphia, który możesz fantazyjnie ozdobić figami i ulubionymi bakaliami. Deser ma jednak jedną wadę – bardzo szybko znika z talerzyka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

CIASTO:

· 170g marchewki
· 120g cukru
· 2 jajka
· 150ml oleju rzepakowego Rapso
· Skórka starta z ½ pomarańczy
· 200g mąki pszennej
· 2/3 łyżeczki cynamonu
· 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2/3 łyżeczki sody
· 130g ananasa
· 65g orzechów włoskich KRESTO Select

KREM:

· 80g masła
· 80g cukru pudru
· 250g serka kremowego
· 35g pasty kokosowej

Dodatkowo:

· Orzechy włoskie KRESTO Select
· 3 figi


Sposób przygotowania:

BABECZKI:

1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Ananasa z puszki odsącz z zalewy. Ananasa i orzechy pokrój w małą kostkę. Marchewkę zetrzyj na średnich oczkach tarki.
2. Do miski wbij jajka, lekko je roztrzep rózgą. Dodaj cukier, skórkę startą z pomarańczy i olej. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką.
3. Masę rozłóż pomiędzy 13 papilotek (po około 70g ciasta). Babeczki piecz około 20-23 minuty w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
4. Po upieczeniu babeczki wystudź i udekoruj kremem. Na wierzchu każdej babeczki ułóż połówkę orzecha i cząstkę figi.

KREM:

1. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder. Ucieraj je razem mikserem przez kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5 minut). Dodawaj po łyżce serka kremowego i dalej ucieraj. Kolejno dodaj pastę kokosową i krótko zmiksuj do połączenia.
3. Babeczki schłodź i przechowuj w lodówce.

Uwaga! Zamiast pasty kokosowej możesz użyć taką samą ilość wiórków kokosowych.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska