Dyniowe racuchy z gruszką

Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie lub pełen aromatu deser. Tu delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki, a dzieło wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Pycha!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki na ciasto:

· 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
· 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
· łyżka drożdży instant
· olej Rapso do smażenia
· 1 duże jajko (lub 2 małe)
· szklanka maślanki naturalnej
· łyżka liofilizowanych malin
· 2 gruszki
· łyżeczka cynamonu
· 1/3 łyżeczki kardamonu
· Szczypta soli

Składniki na dressing:

· 3 łyżki miodu
· 2, 3 gruszki
· ½ łyżki goździków
· kilka ziaren kardamonu
· laska cynamonu

Dekoracja:

· płatki migdałowe KRESTO

Przygotowanie ciasta:

1. Składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.

2. Smażymy na rozgrzanym oleju Rapso.

Przygotowanie dressingu:

1. Miód wylewamy na patelnię, dodajemy plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu
i karmelizujemy owoce.

2. Dressing nakładamy na racuchy. Całość prószymy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałowymi.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska