Królowa jesieni – jej wysokość dynia
Dynia to jednoroczna roślina, która pochodzi z Ameryki Środkowej. W dawnych czasach Indianie przekonani byli, że roślina ta ma święte pochodzenie. Wykorzystywali ją nie tylko w kuchni, ale i w medycynie, w sztuce, a także podczas rytuałów. Ciekawym jest fakt, że plemię Mexica wierzyło, że nie tylko dynia, ale i wszystkie inne rośliny wyrosły z boga Centeotala, który złożył dobrowolnie swoje ciało w ofierze ziemi. Zdaniem archeologów, warzywo to uprawiane było już 7000 lat p.n.e.!
Jest wiele rodzajów dyni, a każdy z nich charakteryzuje inny kształt, kolor, a także nieco inny smak. Hokkaido, piżmowa, japońska, makaronowa… Te jadalne odmiany warzywa dają wiele pysznych możliwości w kuchni. Choć różnią się smakiem, każda ma miąższ słodkawy, niektórzy wyczuwają w nim orzechowy aromat. Prezentujemy nasze propozycje na dania, przekąski i desery z dyni. Będzie pysznie!
Smaczna dynia w Waszej kuchni
Dynię można przygotować na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i warzyw, lub jako główne danie. Polecamy doskonałą propozycję na jesienny obiad – soczysta pierś z kurczaka z dynią. Amatorom kuchni z różnych części świata, rekomendujemy pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku. Zapewniamy, że ciężko oprzeć się takiemu połączeniu. Udając się w podróż przez smaki, zahaczmy o słoneczne Włochy, gdzie zainspirowani słońcem podajemy przepis na cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem. Przygotowanie tego dania zajmie zaledwie 45 minut, a efekty będą znakomite. Jeżeli wolicie inny rodzaj makaronu, to penne ze smażoną dynią, kurczakiem i curry będzie doskonałym konceptem na pyszne danie. Na szybki lunch warto zaserwować sałatkę z pieczonej dyni. Doskonale sprawdzi się jako smaczny i sycący posiłek, który możemy skonsumować między zawodowymi obowiązkami. Na chłodny wieczór rekomendujemy natomiast krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem. Danie to rozgrzeje nas po chłodnym dniu i wypełni nasz dom wspaniałym aromatem.
Soczysta pierś z kurczaka z dynią
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 opakowanie Przyprawy do Kurczaka Knorr
500 g dyni – najlepsza będzie hokkaido
100 g tartej bułki
2 żółtka jaj
1 łyżka miodu
50 g startego, świeżego imbiru
1 szczypta cynamonu
3 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni, tworząc pyszną marynatę.
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.
Pokrojoną w kostkę dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.
Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinnien powstać dość ścisły farsz, który następnie umieść w nacięciu piersi z kurczaka.
Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.
Przed podaniem, przekrój pierś po skosie na pół, połóż na talerzu razem z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
600 g karkówki
3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
100 g marynowanej dyni
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżki zielonych oliwek
50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
Dynię odsącz z marynaty i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.
Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, l.. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
4. W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 opakowanie makaronu cannelloni
500 g dyni
1 cebula
1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
200 g twarożku wiejskiego
400 ml mleka
200 g startego parmezanu
2 żółtka
50 g orzechów laskowych
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 szczypta soli
1 szczypta mielonego pieprzu czarnego
40 g margaryny
Sposób przygotowania:
W rondlu rozpuść margarynę, a następnie podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.
Dodaj posiekane orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż przez ok. minutę, tak by szpinak zachował swoją chrupkość.
Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem nadziewaj nieugotowany makaron canelloni.
Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj ser, który został i mieszaj całość, aż powstanie gładki sos.
Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g dyni
500 g makaronu penne rigate
200 g piersi z kurczaka
1 opakowanie Fix Spaghetti Napoli Knorr
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka przyprawy curry
½ pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki. Następnie pokrój dynię i kurczaka w kostkę.
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien byal.al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.
Po chwili smażenia dodaj dynię oraz curry. Całość smaż kilka minut, aby przyprawa nabrała aromatu.
Wlej na patelnię śmietankę oraz szklankę wody. Dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj do sosu odcedzony makaron. Wszystko gotuj kilka minut. Gotowe! Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z pieczonej dyni
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
1 kg dyni piżmowej
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 czerwone cebule
80 ml oliwy z oliwek
2 cytryny
1 ząbek czosnku
300 g rukoli
1 opakowanie Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka soli
60 g orzeszków pinii
1 łyżeczka mielonego chilli
Sposób przygotowania:
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.
Następnie z dynią wstaw do piekarnika orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.
Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem
Czas
przygotowania: 60 minut
Liczba
porcji: 4
Składniki:
400 g dyni
3 łyżki jogurtu
1 opakowanie Rosołu Wołowego Knorr
1 szczypta estragonu
1 cebula
1 szczypta suszonego tymianku
2 ziemniaki
1 por – biała część
1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
1 kwaśne jabłko
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś przez ok. 5 minut.
Następnie dodaj ½ l rosołu, przygotowanego z kostek Knorr zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotuj przez ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz.
Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, dopraw solą do smaku.
Przed podaniem, dodaj do kremu z dyni łyżkę jogurtu i szczypiorek.
Dynia na słodko
Dynia to warzywo, które wspaniale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale też w słodkiej. Prezentujemy sprawdzone przepisy na słodkie małe co nieco z dynią w roli głównej. Na śniadanie lub przekąskę rekomendujemy racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym, które podbiją serce każdego łasucha. Te niewielkie placuszki skrywają w sobie mnóstwo słodyczy. Znakomity deser w pół godziny, czy to w ogóle możliwe? Jeszcze jak! Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca to prosty deser, którego przyrządzenie zajmie dosłownie chwilkę. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie. Na kanapkę lub jako dodatek do owsianki świetnie pasuje dżem z dyni. Takie przetwory możemy przechowywać dłużej i cieszyć się ich słodyczą, gdy tylko najdzie nas ochota na cos pysznego. Ciasto z dyni i pomarańczy to błyskawiczny, mocno aromatyczny i jesienny deser, który podbije smakiem niejedno podniebienie. Smacznego!
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
300 g dyni
300 ml mleka
½ łyżki cynamonu
3 goździki
100 g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 opakowanie twarożku
40 g margaryny
20 g cukru pudru
Syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.
Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.
Do puree z dyni dodaj jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 10 minut.
Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz oraz puszyste w środku.
Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.
Dyniowe przysmaki z pomarańczą
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
150 g migdałów
150 g suszonych fig
80 g płatków owsianych
1 pomarańcza
½ łyżeczki cynamonu
2 goździki
Masa:
400 g orzechów nerkowca
1 puszka napoju kokosowego
45 g ksylitolu
125 g tłuszczu kokosowego
1 pomarańcza
1 cytryna
4 łyżki likieru Cointreau
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
200 g dyni
Wykończenie:
200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
100 g nasion chia
Sposób przygotowania:
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skórki, a z cytryny wyciśnij sok. Laskę wanilii przetnij na pół, wydobądź z niej pestki. Usuń z dyni skórkę i pestki, a następnie upiecz w piekarniku do miękkości.
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz, napój kokosowy oraz likier umieść w kielichu blendera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.
Nasiona chia zalej gorący napojem roślinnym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po masie.
Dżem z dyni
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
1 kg dyni piżmowej
400 g cukru
3 cm świeżego imbiru
2 pomarańcze
1 cytryna
3 goździki
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pektyny
Sposób przygotowania:
Słoiki umyj, a następnie wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem, wyszoruj, a następnie przekrój na cztery części i pokrój w plasterki.
Rozpuść cukier na dnie garnka, a gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcze, cytrynę, imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę, dodaj dynię i zalej całość szklanką wody i pektyną. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ją rozdrobnić mikserem, ale nie jest to konieczne.
Gorącym dżemem napełnij słoiczki, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Ciasto z dyni i pomarańczy
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
300 g dyni hokkaido
2 pomarańcze
300 g mąki migdałowej
100 g daktyli
2 łyżki kaszy manny
5 jajek
100 g masła orzechowego
50 g oleju rzepakowego
1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki suszonego imbiru
1 laska wanilii
5 goździków
1 łyżka ksylitolu
Sposób przygotowania:
Dynię przekrój na 4 części, usuń pestki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie dynię i daktyle rozdrobnij na gładkie puree w kielichu miksera (dyni nie trzeba obierać).
Pomarańcze zanurz we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Goździki rozetrzyj na drobny miał w moździerzu, laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź z niej ziarna.
Jajka rozdziel, żółtka połącz z masą dyniową, dodaj przyprawy: wanilię, gałkę muszkatołową, ksylitol, imbir, cynamon, goździki, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, kaszę mannę, masło orzechowe, skórkę z pomarańczy i olej. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę.
Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy z dyni i delikatnie połącz.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Voilà!