W słoneczne, letnie popołudnie dobrze jest sięgnąć po zimne, orzeźwiające piwo. Nie każde jest jednak takie samo. Jeśli zależy nam na jakości i unikatowych walorach smakowych najlepszym wyborem będzie piwo rzemieślnicze – np. najnowsza propozycja od Browaru PINTA i Karola Okrasy – orzeźwiające piwo pszeniczne w stylu Hefeweizen z dodatkiem syropu z kwiatów bzu i imbiru.
Hefeweizen to piwo pszeniczne górnej fermentacji w stylu niemieckim. Wywodzi się z Bawarii. Jego nazwa powstała poprzez połączenie słów – „hefe” (drożdże) oraz „weizen” (pszenica). To właśnie drożdżom Hafeweizen zawdzięcza swoje charakterystyczne zmętnienie. Z powodu użytego słodu pszenicznego bywa też nazywany „weissbier”, czyli piwem białym. Posiada silnie wyczuwalne aromaty fenolowe (goździki) oraz estrowe (bananowe). To mocniej gazowane piwo o jasnożółtej barwie, zazwyczaj słabo chmielone, z bardzo obfitą, gęstą pianą. Hafeweizen od Browaru PINTA oraz Karola Okrasy, dostępny w sklepach sieci Lidl Polska od 3 lipca, został wzbogacony przez dodatek naturalnego syropu z bzu oraz delikatnie pikantnego imbiru. Efektem było uzyskanie lekkiego, gładkiego, orzeźwiającego piwa o wyjątkowym smaku i aromacie. To pozornie kontrastujące połączenie syropu z jednej z najpiękniejszych wiosennych roślin – bzu, który słynie ze słodkiego, odurzającego zapachu – oraz imbiru o charakterystycznym lekko gorzkim i nieco pikantnym posmaku. Całość jest jednak doskonale zbalansowana, a wszystkie wyraziste smaki i aromaty się uzupełniają. Ten specyficzny duet tworzy więc połączenie idealne na ciepłe, wakacyjne miesiące.