Już po kilku tygodniach nauki, niektórzy uczniowie nie mogą już patrzeć na kanapki w swoich śniadaniówkach. Efekt jest taki, że lądują one w koszu na śmieci albo kwitną na dnie plecaka lub szafki. Wielu z nas chętnie urozmaiciłoby drugie śniadania swoich dzieci, ale zwyczajnie czasami brakuje nam pomysłów. Rano nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań, okazuje się, że nie mamy pod ręką ulubionych przysmaków malucha, a niektóre chętnie zjadane przez niego potrawy są trudne do przetransportowania lub kłopotliwe w zjedzeniu w szkolnych warunkach.
– Wystarczą jajka i kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, takich jak mąka, mleko, jogurt, olej, aby w prosty sposób przygotować smaczne drugie śniadanie – podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Możliwości naprawdę mamy dużo – od naleśników, przez różnego rodzaju placuszki i racuchy, po pancakes, które przywędrowały do nas z Ameryki. Łącząc je z różnymi dodatkami, takimi jak owoce, warzywa, orzechy itp. możemy stworzyć szeroki wachlarz apetycznych przekąsek.
Pamiętajmy, że drugie śniadanie musi być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne i dawać energię na cały dzień nauki w szkole czy na uczelni. Pancakes są sycące, a w połączeniu ze świeżymi owocami, dostarczą dużo wartości odżywczych. Pięknie ułożone w śniadaniówce mogą być nawet podstawą modnego bentoboxa.
– Dania takie jak pancakes czy naleśniki dobrze smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno – stwierdza Tomasz Jokiel. – Możemy je przygotować nawet wieczorem, a rano tylko połączyć z dodatkami. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Pamiętajmy tylko, aby trochę wcześniej wyjąć jajka i inne składniki z lodówki, tak by miały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej będzie uzyskać ciasto bez grudek, a jajka lepiej się ubiją.
Przepis na szybkie, pyszne pancakes do śniadaniówki
Składniki:
(2 porcje)
– 100 g jogurtu islandzkiego (typu skyr)
– szczypta sody
– 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oleju
– 110 ml mleka
– 130 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Składniki z lodówki wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Skyr i sodę wymieszać. Jajka ubić z cukrem na gładki krem. Do ubitych jajek dodać kolejno: olej, mleko, mąkę, na koniec skyr z sodą. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników i odstawiać na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Można też użyć specjalnej formy do pancakes. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Podawać z owocami.
Smacznego!