Składniki (foremka o średnicy 23 cm):
• 200 g marchewki (około 220 g przed obraniem)
• 200 g mąki pszennej
• 150 g cukru trzcinowego GoldPack Demerara
• 3 jajka M
• 150 ml oleju Rapso
• 100 g orzechów włoskich KRESTO SELECT (odłożyć kilka do dekoracji)
• 50 g żurawiny suszonej KRESTO SELECT
• 50 g wiórków kokosowych KRESTO
• 1 średnie jabłko (około 150 g przed obraniem)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
• 250 g mascarpone
• otarta skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki (cynamon, soda, proszek do pieczenia) i wymieszaj.
2. Marchew obierz, zetrzyj na cieniutkie wiórki. Obierz jabłko, wytnij gniazda nasienne, pokrój na drobną kostkę. Pokrój drobno orzechy.
3. Włącz piekarnik na 150°C, góra-dół, środkowa półka.
4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier, sól i całość miksuj na największych obrotach do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
5. Małym strumieniem wlewaj olej, cały czas ubijając.
6. Dodaj mąkę z dodatkami i miksuj całość 2 minuty.
7. Dodaj orzechy, żurawinę, wiórki kokosowe, marchew i jabłka. Całość wymieszaj do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.
8. Wylej ciasto do wyłożonej papierem foremki.
9. Piecz 45–50 minut, do suchego patyczka.
10. Ubij mascarpone, dodaj otartą skórkę pomarańczy, wymieszaj.
11. Na przestudzone ciasto wyłóż krem, wyrównaj, posyp pokrojonymi orzechami.