Składniki:
• 2 arkusze ciasta francuskiego
• jajko
Masa makowa:
• 200g mielonego maku BackMit
• 3 łyżki syropu klonowego
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżki rodzynek KRESTO
• 2 łyżki orzechów pekan KRESTO
• 2 łyżki suszonych moreli suszonych KRESTO SELECT
• 2 łyżki roztopionego masła
• łyżka migdałów w płatkach KRESTO
• łyżeczka cynamonu
• kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego
• pół łyżeczki startej skórki z pomarańczy GoldPack
Wykonanie:
1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, po kilku minutach odlewamy wodę. Orzechy, płatki migdałowe siekamy. Morele i rodzynki kroimy drobno.
2. Mak odsączamy w ściereczkę i przekładamy do miski. Wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
3. Jeden arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i nakładamy masę makową w kształcie choinki. Następnie przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego i wykrawamy kształt choinki.
4. Zaznaczamy trzon i po obu stronach wykrawamy paski. Z pozostałej części ciasta tworzymy gwiazdki. Jedną z nich układamy na czubku choinki. Paski skręcamy, a następnie choinkę smarujemy jajem.
5. Pieczemy około 15 minut w 210 stopniach, opcja góra-dół.