Chlebek paprykowy

Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku. Najlepiej smakuje z olejem pietruszkowym lub masłem. Prosto i ze smakiem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki :

⁃ 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania

⁃ 150 ml mleka

⁃ 100 ml oleju Rapso

⁃ 2 jajka + 1 żółtko

⁃ 7 g drożdży suszonych

⁃ 1 łyżeczka cukru

⁃ 1 łyżeczka soli

⁃ 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych

⁃ 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej

⁃ 1/2 łyżeczki curry

Farsz :

⁃ 3 duże papryki czerwone

⁃ 1 duża cebula

⁃ 3 duże ząbki czosnku

⁃ 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit

⁃ 4 łyżki oleju Rapso

⁃ 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Dodatkowo proponujemy do podania:

Olej pietruszkowy

1. 150 ml oleju Rapso

2. 1 pęczek natki pietruszki

3. 2 duże ząbki czosnku

4. otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny

5. sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Farsz: Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno. Rozgrzej olej, dodaj paprykę (wraz z powstałym sokiem), mieszając smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, dynię i smaż kolejne 5 minut, często mieszając. Wyłącz ogień, dodaj czosnek, wymieszaj i dopraw solą.

2. Ciasto: mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 10–15 minut. Czynność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.

3.Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.

4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 40×75 cm).

5.Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.

6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.

7.Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.

8. Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.

9. Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska