Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami

Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami marki Kresto to pomysł na nie tylko pyszne, ale i przede wszystkim zdrowe pieczywo.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (keksówka ok. 30×15 cm):

· 1 opakowanie słonecznika łuskanego (200 g) marki Kresto

· 1 szklanka pestek dyni marki Kresto

· 1 szklanka siemienia lnianego marki Kresto

· 1 szklanka siemienia mielonego marki Kresto

· 1 opakowanie orzechów, np. laskowych, brazylijskich, włoskich (200 g) marki Kresto

· 2 szklanki płatków owsianych

· 4 szklanki gorącej wody

· 2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

· 2 łyżki syropu klonowego

· papier do pieczenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie nasiona i płatki przesyp do dużej miski. Dodaj sól, syrop. Wymieszaj.

2. Do nasion dolej wodę, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć.

3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę z nasion. Lekko ugnieć łyżką
i wyrównaj.

4. Chleb piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez ok. 50 minut.

5. Wyciągnij upieczony chleb z foremki. Ułóż go na kratce, aby ostygnął. Chleb najlepiej jeść następnego dnia, łatwiej go wówczas pokroić.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska