Składniki (keksówka ok. 30×15 cm):
· 1 opakowanie słonecznika łuskanego (200 g) marki Kresto
· 1 szklanka pestek dyni marki Kresto
· 1 szklanka siemienia lnianego marki Kresto
· 1 szklanka siemienia mielonego marki Kresto
· 1 opakowanie orzechów, np. laskowych, brazylijskich, włoskich (200 g) marki Kresto
· 2 szklanki płatków owsianych
· 4 szklanki gorącej wody
· 2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
· 2 łyżki syropu klonowego
· papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wszystkie nasiona i płatki przesyp do dużej miski. Dodaj sól, syrop. Wymieszaj.
2. Do nasion dolej wodę, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć.
3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę z nasion. Lekko ugnieć łyżką
i wyrównaj.
4. Chleb piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez ok. 50 minut.
5. Wyciągnij upieczony chleb z foremki. Ułóż go na kratce, aby ostygnął. Chleb najlepiej jeść następnego dnia, łatwiej go wówczas pokroić.