Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.
Składniki (6 porcji):
· 6 kiełbas białych parzonych
· 800 g ziemniaków
· 6 średnich szalotek
· 2 czerwone papryki
· 4 ząbki czosnku
· oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)
· papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)
· olej Rapso
· ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek
· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
· sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.
2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.
3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.
4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.
5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.
6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.