Składniki:
- 4 białka z jajek w rozmiarze L
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 cukier waniliowy
- 3–4 łyżki masła orzechowego
- 250 g truskawek
- 100 g borówek
- garść płatków migdałowych KRESTO SELECT
Wykonanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2.Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.
3.Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3–4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.
4.Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.
5.Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
6.Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
7.Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.
8.Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.
9.Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.
10.Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.
11.Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).
12.Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.