Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym

Dostojna i elegancka, ale nie brak jej fantazji! Taka jest nasza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym. W tym wydaniu nie można jej odmówić doskonałej prezencji i wybornego smaku. W sam raz, aby uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

  • 4 białka z jajek w rozmiarze L
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 3–4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g truskawek
  • 100 g borówek
  • garść płatków migdałowych KRESTO SELECT

Wykonanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2.Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.
3.Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3–4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.
4.Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.
5.Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
6.Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
7.Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.
8.Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.
9.Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.
10.Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.
11.Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).
12.Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska