Masło orzechowe – fakty i mity
Jeszcze do niedawna masło orzechowe owiane było złą sławą. Do dziś można usłyszeć, że jest to produkt niezdrowy, ponieważ posiada dużo kalorii i tłuszczów. Faktycznie, krem z orzechów jest produktem dość kalorycznym, ale to nie oznacza, że należy całkowicie wykluczyć go z diety. Ważne jest spożywanie go z rozsądkiem i umiarem. Badania wykazały, że obecność w jadłospisie dobrej jakości kremów orzechowych i smarowideł, które można dostać w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca, ma pozytywny wpływ na ludzki organizm, szczególnie pracę mózgu, serca oraz układu odpornościowego.
Jakie wartości odżywcze zawiera masło orzechowe?
Masło orzechowe zawiera mnóstwo cennych dla organizmu witamin, minerałów i składników odżywczych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości i sprawia, że dłużej nie odczuwamy głodu. Z tego względu jest to popularny produkt w diecie osób aktywnych fizycznie i ćwiczących na siłowni. Oprócz tego krem z orzechów dostarcza nam witamin takich jak witamina B6, B12 i D oraz ważnych minerałów (między innymi wapnia, żelaza, magnezu, cynku, fosforu).
Czy warto jeść na śniadanie masło orzechowe?
Każdy z pewnością słyszał, że jedzenie orzechów ma pozytywny wpływ na organizm i zdrowie. Nie inaczej jest z masłem orzechowym, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej diety (w umiarkowanych ilościach). Krem będzie doskonałym składnikiem pożywnych śniadań – zapewni zastrzyk energii na cały dzień. Regularne spożywanie produktów zawierających orzechy przynosi długotrwałe korzyści: między innymi poprawia pracę serca, usprawnia procesy myślowe, minimalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy i wspiera układ odpornościowy. Duży wybór kremów orzechowych i smarowideł z dobrym składem można dostać w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca.
5 prostych i zdrowych pomysłów na śniadanie z wykorzystaniem kremu orzechowego
Śniadanie z wykorzystaniem masła orzechowego to wspaniały pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Składniki odżywcze i kalorie zawarte w kremie pobudzą organizm do życia i zapewnią energię niezbędną do sprostania codziennym wyzwaniom. Jak wprowadzić pastę z orzechów do porannego jadłospisu? Przedstawiamy pięć łatwych i zdrowych pomysłów na pełnowartościowe śniadanie z wykorzystaniem kremu orzechowego.
Dodatek do pieczywa i kanapek
Masło orzechowe będzie doskonałym smarowidłem do kanapek, bułek, tostów i wszelkiego rodzaju pieczywa. Aby śniadanie było jeszcze bardziej zdrowe i wartościowe, warto wybrać ciemny chleb z dodatkiem ziaren. W taki sposób w kilka minut możemy stworzyć pyszny i pełen wielu składników odżywczych posiłek!
Koktajle i smoothie
Doskonałą propozycją na śniadanie są również zdrowe koktajle i smoothie. Wzbogacenie ich o łyżkę masła orzechowego dodatkowo podniesie wartość odżywczą takich posiłków. Uzyskają kremową konsystencję i orzechowy smak.
Owsianka z masłem orzechowym
Krem z orzechów można z powodzeniem dodać również do owsianek i jogurtów. Jedną z propozycji takiego śniadania jest pieczona owsianka z bananami i orzechami. Przepis na ten pełnowartościowy posiłek można znaleźć na blogu sklepu internetowego z bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca.
Orzechowy dressing do sałatek
Pełnowartościowa sałatka to również dobry pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Do sosu sałatkowego można śmiało dodać masło orzechowe, aby uzyskać spójną i kremową konsystencję. Taki dressing będzie nie tylko urozmaici smak posiłku, ale też wzbogaci go o potrzebne wartości odżywcze, witaminy i minerały.
Placki orzechowe z owocami
Miłośników śniadań na ciepło z pewnością ucieszy fakt, że masło orzechowe można śmiało dodać do masy na smaczne naleśniki i pankejki. Zyskają dzięki temu jeszcze więcej cennych dla organizmu składników odżywczych. Dodatkowo można jeść je z dodatkiem bakalii i suszonych owoców dostępnych w sklepie online Promienie Słońca.
Na co zwracać uwagę, wybierając masło orzechowe?
Na rynku spożywczym można znaleźć wiele rodzajów kremów orzechowych. Warto poświęcić trochę czasu na poszukiwania produktu o dobrej jakości. Zdrowe masło orzechowe w składzie powinno mieć tylko orzechy (lub dodatki takie jak kakao, sól, słony karmel). Należy się wystrzegać wszelkich konserwantów, wzmacniaczy smaku, cukrów, olejów roślinnych i tłuszczy trans.