Płatki śniadaniowe z mlekiem lub napojem roślinnym
Płatki zbożowe to dobry wybór na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Płatki zawierające odpowiednie składniki, mają cenne właściwości. Na przykład proso i amarantus są bogate w żelazo, zaś gryka jest źródłem magnezu i cynku. Dobrze wybrane, niezawierające dodatku cukru ani też innych zbędnych składników wzbogacających smak, mogą stanowić pożywne i smaczne śniadanie dla całej rodziny.
Zależnie od tego, jakie płatki śniadaniowe wybierzesz, możesz je jeść na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dobrze smakują z mlekiem krowim, a także z różnymi napojami roślinnymi takimi jak migdałowy, owsiany czy sojowy. Płatki są dobrym dodatkiem do kaszki albo nawet deseru. Posyp nimi wierzch dania, a nabierze smaku i wartości. Płatki będą też ozdabiać posiłek i zachęcać do zjedzenia.
Musli z jogurtem i owocami
Drugą pożywną propozycją na śniadanie dla małych i dużych jest musli przygotowane na bazie płatków śniadaniowych i jogurtu. Możesz wykorzystać dowolny jogurt naturalny, np. typu greckiego. By urozmaicić to danie, dodaj ulubione owoce. Mogą to być banany, jagody, borówki, maliny czy truskawki. Staraj się wybierać sezonowe owoce. Poza owocami możesz dodać odrobinę miodu albo dowolne orzechy.
W przypadku musli dużym plusem jest to, że masz tu możliwość spożywania posiłku codziennie z innymi dodatkami, np. różnymi owocami. Przygotowując śniadanie, możesz też wykorzystać inny rodzaj płatków. Dzięki temu posiłek nie będzie nudny. Wręcz przeciwnie -każdego dnia będzie smakować inaczej, a przy okazji dostarczać cennych składników odżywczych.
Placuszki z płatków orkiszowych
Jeżeli masz więcej czasu i przede wszystkim ochotę na coś ciepłego, przygotuj placuszki z płatków orkiszowych. Będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 filiżanka płatków orkiszowych,
- 2–3 łyżki mąki orkiszowej,
- 2 filiżanki napoju roślinnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- olej kokosowy do smażenia.
Płatki zalej napojem roślinnym i pozostaw na 30 minut. Następnie dodaj jajko, syrop oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Dlatego w razie potrzeby dosyp mąki. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gotowe możesz podać na różne sposoby, np. z ulubionymi owocami, musem owocowym lub jeżeli wolisz z miodem.