Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd!

Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Piątnica_SERNIK PISTACJOWY

SERNIK Z ROSĄ

Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g masła z Piątnicy

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • ¾ szklanki cukru 
  • ½  szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
Piątnica_SERNIK Z ROSĄ
Fot. Piątnica

Wykonanie:

Przygotuj ciasto:

  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
  3. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Przygotuj masę serową:

  1. Wszystkie składniki – oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru – dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
  2. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
  3. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
  4. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
  5. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:

  • 100 g Masła z Piątnicy

  • 130 g herbatników

  • 7 g soli w płatkach

  • 50 g pistacji

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy

  • 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 8 jaj

  • 100 g cukru

  • 300 g pasty pistacjowej

  • 50 g pistacji prażonych

  • 4 łyżki wody różanej

Składniki na polewę:

  • 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 100 g białej czekolady

Składniki dekoracyjne:

  • 10 g pistacji

  • 5 g kwiatu róży

Piątnica_SERNIK PISTACJOWY
Fot. Piątnica

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.

  2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.

  3. Spód schłódź w lodówce.

Przygotuj masę serową:

  1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.

  2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.

  3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.

  4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.

Przygotuj polewę:

  1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.

  2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

Składniki na spód:

  • 120 g Masła z Piątnicy

  • 240 g ciasteczek korzennych

  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy

  • 250 g Mascarpone z Piątnicy

  • 200 g białej czekolady

  • 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy

  • 80 g miodu lipowego

  • 15 g żelatyny

  • sok z ½ cytryny

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • zimna woda – do namoczenia żelatyny

  • pół szklanki wrzącej wody

Składniki dekoracyjne:

  • cynamon

Piątnica_SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM
Fot. Piątnica

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.

  2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.

Przygotuj masę serową:

  1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.

  2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.

  1. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.

  2. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.

  3. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.

  4. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.

  5. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.

  6. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.

  7. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica
Śmietanka 30% OSM Piątnica

Śmietanka 30% OSM Piątnica

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Śmietanka 36% OSM Piątnica
Śmietana 18% OSM Piątnica

Śmietana 18% OSM Piątnica

Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy. Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.

Ser Mascarpone z Piątnicy

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

Ser Mascarpone z Piątnicy

Twój Smak – serek śmietankowy z Piątnicy

Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki – znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.

Źródło:

Piątnica