Źródło naturalnych elektrolitów
Woda kokosowa jest doskonałym źródłem naturalnych elektrolitów, takich jak potas, magnez, wapń i sód. Niektóre z tych minerałów tracimy wraz z potem, dlatego powinny być regularnie dostarczane, w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu Niewielkie niedobory sodu i potasu w łatwy sposób można uregulować pijąc dobrej jakości płyny – istotna w ich składzie będzie właściwa proporcja tych pierwiastków względem siebie. Optymalny, czyli taki jak w płynach fizjologicznych, ma właśnie woda kokosowa. To sprawia, że jest idealnym napojem dla osób aktywnych, które powinny uzupełnić elektrolity po wysiłku – zarówno fizycznym jak i umysłowym, a także po zakrapianej imprezie.
Szukając na sklepowych półkach wody kokosowej, zwracajmy uwagę na czysty i krótki skład. Istotne jest także to, by zawierała wyłącznie naturalne składniki.
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru
100 g szpinaku
1 awokado odmiany Hass
200 g gruszki pokrojonej na kawałki
40 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.
Odżywczy skład i mało kalorii
Woda kokosowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy. Zawiera również naturalne cukry, które dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu może wspomagać zdrowie, wzmocnić układ immunologiczny i poprawić metabolizm. Doskonale sprawdza się jako napój dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie – np. w przypadku wody kokosowej z kofeiną marki QF (Quality Food) 320 ml puszka to zaledwie 70 kcal!
Jako produkt z niskim indeksem glikemicznym, woda kokosowa może być z powodzeniem stosowana w diecie niskokalorycznej lub odchudzającej. Co więcej, woda kokosowa QF (Quality Food) – dzięki naturalnym dodatkom, takim jak np. kolagen, witamina C czy magnez – ma unikalny skład, oferując tym samym konsumentom jeszcze więcej wartości i benefitów z jej spożywania. Zamiast samodzielnego napoju warto ją wykorzystać jako składnik arbuzowej lemoniady.
Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną
4 porcje
Czas: 35 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF
600 g arbuza
100 g truskawek
60 ml soku z cytryny
20 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
2. Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
3. Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.
Delikatny smak i wszechstronne zastosowanie
Woda kokosowa ma delikatny, orzeźwiający smak, a jej wszechstronne zastosowanie pozwala na kreatywność w kuchni. Napój doskonale nadaje się jako zamiennik wody w wielu koktajlach, drinkach czy lemoniadach. Poprawia ich walory smakowe i dodaje egzotycznego klimatu. Można z niej również przygotować pyszne, orzeźwiające desery.
Fani koktajli muszą wiedzieć, że woda kokosowa tworzy idealny duet z truskawkami, których słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale gaszą pragnienie. Taki koktajl to również ciekawa alternatywa dla osób, które nie piją alkoholu, a chciałyby skosztować czegoś pysznego i orzeźwiającego. Jego zalety docenią także ci, którzy przeholowali z alkoholem wieczór wcześniej. Jako bazę koktajlu możemy wykorzystać wodę kokosową z witaminą D3 i sokiem z liczi marki QF (Quality Food). Wzbogaci smak napoju, a ponadto dostarczy cennych witamin oraz inuliny, będących ważnym wsparciem dla naszego układu odpornościowego.
Truskawkowy koktajl z wodą kokosową z liczi
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z liczi QF
25 g Nasion chia QF
400 g truskawek
30 g soku z cytryny
10 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Truskawki, miętę, nasiona chia oraz cukier przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj, następnie dodaj sok z cytryny, lód i wlej wodę kokosową. Całość przelej do dzbanka.
Służy urodzie
Woda kokosowa jest często nazywana „kosmetykiem w płynie”. Dzięki swoim specyficznym składnikom, przeciwdziała utracie wody z organizmu, pomaga w detoksykacji i wspomaga wytwarzanie kolagenu, którego produkcja w organizmie znacznie zwalnia po 25 roku życia. Kolagen to podstawa w walce z oznakami starzenia się i utratą jędrności skóry, a także w walce z cellulitem. Warto więc zadbać o jego uzupełnianie poprzez odpowiednią dietę.
Koktajl z marakują i wodą kokosową z acai
Ilość porcji: 4
Czas: 5 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
350 g Pulpy z marakui
200 ml Wody kokosowej z Acai
1 łyżeczka Pasty z imbiru lub 10 g imbiru
10-15 g cukru
1 limonka pokrojona w cząstki
70 g soku z limonki
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.
Alternatywa dla napojów izotonicznych
Woda kokosowa lepiej się sprawdza niż napoje izotoniczne m. in. ze względu na naturalne składniki odżywcze, niższą zawartość cukru i naturalne źródło elektrolitów. To ważne dla osób aktywnych – zarówno fizycznie jak i umysłowo. Wybierając wodę kokosową z kofeiną marki QF (Quality Food) osiągamy efekt jak po wypiciu espresso. Plusem tego produktu jest to, że w przeciwieństwie do kawy, nie barwi zębów – co docenią np. osoby noszące silikonowy aparat na zęby – oraz jest łagodniejsza dla żołądka.
Lemoniada rabarbarowa z wodą kokosową z guaraną
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
2 puszki Wody kokosowej z guaraną QF
350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
150 g truskawki
50 g cukru
10 g liści mięty
20 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.
2. Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu