Teriyaki Bowl

Poniżej znajdziecie przepis na danie inspirowane kuchnią japońską, które warto dodać do swojego menu!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Ilość porcji: 2

Czas: 40

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico

70 g Sosu Teriyaki House of Asia

100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski

100 g ryżu basmatti

1 awokado odmiany hass

1 mała marchewka

1 cebula czerwona pokrojona w pióra

Sól, pierz do przyprawienia kurczaka

Do podania:

2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia

4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico

1 limonka pokrojona w cząstki

3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki.

3. Awokado i marchewkę pokrój w plastry.

4. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.

Źródło:

De Care