Światowy Dzień Mleka

Mleko jest jednym z ulubionych produktów nabiałowych Polaków i odgrywa istotną rolę w naszym codziennym menu. Od ponad 20 lat ma ono swoje święto – 1 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Mleka. To okazja do przypomnienia kilku faktów na temat mleka – napoju, którzy towarzyszy nam od dzieciństwa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Światowy Dzień Mleka

W czasach starożytnych i biblijnych mleko było synonimem bogactwa – mówi się o „krainie mlekiem i miodem płynącej”. W Starym Testamencie znajdziemy także inne liczne odniesienia do mleka: ludzkiego, krowiego, koziego. W starożytnym Egipcie mleko wypite z miodem przed wschodem słońca miało gwarantować dobry dzień, a mitologia mówi, że gdy Hera, karmiąc małego Heraklesa rozlała mleko, jego krople zmieniły się w gwiazdy i dały początek Drodze Mlecznej.

Przez tysiąclecia mleko, ze względu na swoje właściwości, nie mogło być daleko transportowane ani długo przechowywane. Dopiero rewolucja przemysłowa pozwoliła na jego masową produkcję. Przyniosła jednak także wyzwanie w postaci zapewnienia mleku świeżości podczas transportu. Ten problem rozwiązała pasteryzacja, dzięki której dziś możemy cieszyć się pysznym i świeżym mlekiem każdego dnia.

Mleko na co dzień
Spożywanie mleka i jego przetworów doskonale wpływa na zdrowie. Produkty mleczne są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, które wspomaga budowę kości i zębów. W mleku znajdują się także białka i składniki mineralne odpowiadające za utrzymywanie właściwego poziomu ciśnienia krwi oraz witaminy, które wspierają układ nerwowy. Jest ono także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajanego przez organizm człowieka białka oraz zawiera cenne aminokwasy egzo- i endogenne. Picie mleka pomaga uniknąć wielu chorób, np. osteoporozy, nadciśnienia czy nowotworu okrężnicy, a produkty na jego bazie takie jak np. jogurt naturalny, dzięki obecności mikroflory bakteryjnej, mają dobroczynny wpływ na procesy trawienia i odporność organizmu.

Jak mleko to z Piątnicy, no bo skąd!
Gwarancją znakomitego składu i smaku mleka jest najlepszy surowiec. W trosce o najwyższą jakość mleka Spółdzielnia Mleczarska Piątnica, jako pierwsza w Polsce, wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca i wprowadziła najwyższą klasę skupowanego mleka – premium, a stosowane przez Piątnicę normy są trzykrotnie wyższe niż wymagania unijne. Mleko Wiejskie z Piątnicy poddawane jest procesowi pasteryzacji w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak, zapach i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. Proces technologiczny sprawia, że produkt ten pozostaje świeży przez 5 dni po otwarciu i nie wymaga gotowania przed spożyciem.

W ofercie Piątnicy dostępne są cztery mleka w charakterystycznej butelce z rączką: 2,0%, 3,2%, bez laktozy oraz bio. Dodatkowo OSM Piątnica wprowadziła do swojej oferty nowość – specjalistyczne Mleko do kawy w butelce z rączką o pojemności 0,5 l. Wyróżnia się ono wysoką zawartością białka, dzięki czemu doskonale podnosi walory smakowe każdej kawy i idealnie się pieni.

Mleko w kuchni
Mleko to składnik wielu dań. Prezentujemy przepisy na doskonałe potrawy przygotowane z użyciem najlepszego mleka – z Piątnicy, no bo skąd.

Puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 5 jaj
  • ½ szklanki kefiru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

    Nadzienie:
  • 1 Jogurt typu greckiego Piątnica
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • można dodać łyżeczkę soku z cytryny
  • opcjonalnie: Śmietanka 30% OSM Piątnica oraz ulubione owoce – do dekoracji
Piatnica_naleśniki_zdj_przepis
  • Wykonanie:
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, Mleko Wiejskie z Piątnicy, mąkę, olej i sól łączymy, tworząc jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
  2. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w trójkąty. Obsmażamy delikatnie na maśle.
  4. Podajemy z ubitą Śmietanką 30% z Piątnicy i ulubionymi owocami.

Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado

Składniki:

  • ½ szklanki Mleka bez laktozy OSM Piątnica
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kostek lodu

Wykonanie:

  1. Awokado, Mleko bez laktozy z Piątnicy, banana, miód, kostki lodu i sok z cytryny razem dokładnie zmiksować.
Piatnica_Orzezwiajacy-koktajl-bez-laktozy-z-awokado

Karmelowa Panna Cotta

Składniki:
Panna Cotta:

  • 250 ml Śmietanki 36% Piątnica 
  • 250 ml Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Sos karmelowy:

  • 150 ml Śmietanki 36% Piątnica
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • Mleko Wiejskie z Piątnicy
Piatnica_Karmelowa-Panna-Cotta

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut.
  2. Śmietankę i Mleko z Piątnicy połączyć w garnku, wsypać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna Cotta stężała.
  3. W międzyczasie przygotować sos karmelowy. W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać Śmietankę 36% z Piątnicy i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
  4. Wystudzić i zimną Panna Cottę polać sosem karmelowym

Smacznego!

Źródło:

Piątnica