Świąteczne desery w nowej odsłonie z produktami dżemowymi marki Herbapol

Na wyjątkową, magiczną atmosferę Bożego Narodzenia składa się wiele elementów. Jednym z tych ważniejszych są bez wątpienia ulubione, tradycyjne smaki. Dziś w wielu domach coraz częściej są one łączone z nowymi pomysłami kulinarnymi, które w niezwykle przyjemny sposób „odświeżają” klasyczne potrawy. Tym, którzy szukają inspiracji na pyszne, świąteczne desery w takiej właśnie odmienionej odsłonie, z pomocą przychodzi marka Herbapol.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
deser pierniczkowy z powidłami węgierkowymi

Nieodłącznym składnikiem tak przygotowanych domowych słodkości są produkty dżemowe Herbapolu. Powidła Węgierkowe równie dobrze sprawdzą się w tradycyjnym pierniku staropolskim, jak i nowoczesnym deserze pierniczkowym. A wyborne konfitury, powstające z polskich owoców, będą idealnym dodatkiem do wszystkich domowych wypieków – tych tradycyjnych, i tych z nutą kulinarnej fantazji.

Klasyczne, świąteczne potrawy mają swój niezaprzeczalny urok i to one królują na wielu polskich stołach. Z drugiej strony odmienione przepisy i nowe połączenia smaków mogą dostarczyć nam naprawdę niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Warto więc zainspirować się takim podejściem do bożonarodzeniowego menu, by rozsmakować się w tych świętach na nowo!

Niezależnie jednak, czy wybierzemy klasykę czy otwartość na kulinarne zmiany, jedno jest niezmienne – liczy się jakość i smak produktów, po które sięgniemy. Dlatego wśród składników nie może zabraknąć dżemów, konfitur i powideł Herbapolu.

Powidła z polskich śliwek węgierek od marki Herbapol to tylko 2 składniki i prawdziwa esencja smaku zamknięta w słoiku. Konfitura malinowa Herbapolu powstaje natomiast z polskich malin odmiany polana. Zachwyca smakiem i aromatem, podkreślając wyjątkowy charakter dań, do których jest dodawana.

Te produkty stanowią znakomity dodatek do wielu wypieków i deserów. Ich smak ciekawie przełamie również wytrawne nuty, na przykład pieczonych mięs, pasztetów czy wykwintnych serów.

Warto odważyć się na kulinarną kreatywność, by świąteczne gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane desery zachwyciły naszych gości. Od czego zacząć? Na przykład od kruchych babeczek z konfiturą malinową i kremem makowym lub pierniczkowego deseru z powidłami węgierkowymi.

KRUCHE BABECZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ HERBAPOL I KREMEM MAKOWYM

Składniki:

Na ciasto:

mąka tortowa 1,5 szklanki

żółtko jajek 3 sztuki

cukier puder 0,5 szklanki

cukier waniliowy 1 sztuka

masło lub margaryna 15 dag

Na krem:

serek mascarpone 250 g

śmietana 30% 100 ml

mak(niemielony): 2 łyżki

Dodatkowo

Konfitura malinowa Herbapol

KRUCHE BABECZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ HERBAPOL I KREMEM MAKOWYM

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylep nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuj widelcem. Babeczki piecz około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmij z foremek i wystudź. Przygotuj krem: ubij zimną śmietanę, dodaj mascarpone i mak. Na wystudzone babeczki nałóż po łyżeczce konfitury malinowej Herbapol i udekoruj kremem makowym.

DESER PIERNICZKOWY Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI HERBAPOL

deser pierniczkowy z powidłami węgierkowymi

Składniki:

1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol

200 g śmietany 30% lub 36%

2-3 łyżki drobnego cukru

250 g mascarpone

1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)

1 łyżeczka kakao

szklanka pokruszonego piernika lub pierniczków

pół szklanki świeżej żurawiny

1 szklanka cukru

pół szklanki wody

Przygotowanie:

Zacznij od pokruszenia pierniczków. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem za pomocą funkcji puls (zrób z nich okruchy). Do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zestaw z ognia. Przestudź syrop około 5 minut i dopiero wtedy dodaj świeżą żurawinę. Żurawinę pozostaw w syropie cukrowym najlepiej przez całą noc, wstawiając do lodówki, ale wystarczy też godzina w chłodzie.

Przygotuj kremy. Do miski dodaj śmietanę oraz cukier i ubijaj, aż stanie się sztywna. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj do połączenia kremu. Odłóż połowę kremu i do miski dodaj przyprawę do piernika oraz kakao. Zmiksuj, tworząc krem piernikowy.

Do pucharków lub szklanek wkładaj okruchy piernikowe, a następnie krem piernikowy, sporą ilość Powideł Węgierkowych Herbapol i drugi krem naturalny. Desery ozdabiaj żurawiną w cukrze i pozostałymi okruszkami pierniczków.

Produkty dżemowe Herbapol są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju.

Powidła Węgierkowe Herbapol – 6,29 zł/op.
Powidła Węgierkowe Herbapol – 6,29 zł/op.
Konfitura z malin Herbapol – 6,19 zł/op.
Konfitura z malin Herbapol – 6,19 zł/op.
Herbapol-Lublin
„Herbapol-Lublin” S.A. to lider polskiego rynku spożywczego z historią sięgającą 1949 roku. Od samego początku inspiruje się naturą i czerpie z jej bogactwa, oferując konsumentom produkty wysokiej jakości.  Portfolio produktowe firmy obejmuje kategorie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, funkcjonalnych, herbat białych, zielonych, czerwonych i czarnych, produktów dżemowych, gotowych do picia napojów herbacianych, cukierków odświeżających oraz kosmetyków. W portfolio znajdziemy produkty marek: Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha. Herbapol-Lublin to świetny przykład połączenia tradycji z nowoczesnością. Firma niezmiennie cieszy się zaufaniem czterech pokoleń konsumentów.

Źródło:

Herbapol-Lublin