Nieodłącznym składnikiem tak przygotowanych domowych słodkości są produkty dżemowe Herbapolu. Powidła Węgierkowe równie dobrze sprawdzą się w tradycyjnym pierniku staropolskim, jak i nowoczesnym deserze pierniczkowym. A wyborne konfitury, powstające z polskich owoców, będą idealnym dodatkiem do wszystkich domowych wypieków – tych tradycyjnych, i tych z nutą kulinarnej fantazji.
Klasyczne, świąteczne potrawy mają swój niezaprzeczalny urok i to one królują na wielu polskich stołach. Z drugiej strony odmienione przepisy i nowe połączenia smaków mogą dostarczyć nam naprawdę niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Warto więc zainspirować się takim podejściem do bożonarodzeniowego menu, by rozsmakować się w tych świętach na nowo!
Niezależnie jednak, czy wybierzemy klasykę czy otwartość na kulinarne zmiany, jedno jest niezmienne – liczy się jakość i smak produktów, po które sięgniemy. Dlatego wśród składników nie może zabraknąć dżemów, konfitur i powideł Herbapolu.
Powidła z polskich śliwek węgierek od marki Herbapol to tylko 2 składniki i prawdziwa esencja smaku zamknięta w słoiku. Konfitura malinowa Herbapolu powstaje natomiast z polskich malin odmiany polana. Zachwyca smakiem i aromatem, podkreślając wyjątkowy charakter dań, do których jest dodawana.
Te produkty stanowią znakomity dodatek do wielu wypieków i deserów. Ich smak ciekawie przełamie również wytrawne nuty, na przykład pieczonych mięs, pasztetów czy wykwintnych serów.
Warto odważyć się na kulinarną kreatywność, by świąteczne gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane desery zachwyciły naszych gości. Od czego zacząć? Na przykład od kruchych babeczek z konfiturą malinową i kremem makowym lub pierniczkowego deseru z powidłami węgierkowymi.
KRUCHE BABECZKI Z KONFITURĄ MALINOWĄ HERBAPOL I KREMEM MAKOWYM
Składniki:
Na ciasto:
mąka tortowa 1,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
masło lub margaryna 15 dag
Na krem:
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 100 ml
mak(niemielony): 2 łyżki
Dodatkowo
Konfitura malinowa Herbapol
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylep nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuj widelcem. Babeczki piecz około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmij z foremek i wystudź. Przygotuj krem: ubij zimną śmietanę, dodaj mascarpone i mak. Na wystudzone babeczki nałóż po łyżeczce konfitury malinowej Herbapol i udekoruj kremem makowym.
DESER PIERNICZKOWY Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI HERBAPOL
Składniki:
1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
200 g śmietany 30% lub 36%
2-3 łyżki drobnego cukru
250 g mascarpone
1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka kakao
szklanka pokruszonego piernika lub pierniczków
pół szklanki świeżej żurawiny
1 szklanka cukru
pół szklanki wody
Przygotowanie:
Zacznij od pokruszenia pierniczków. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem za pomocą funkcji puls (zrób z nich okruchy). Do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zestaw z ognia. Przestudź syrop około 5 minut i dopiero wtedy dodaj świeżą żurawinę. Żurawinę pozostaw w syropie cukrowym najlepiej przez całą noc, wstawiając do lodówki, ale wystarczy też godzina w chłodzie.
Przygotuj kremy. Do miski dodaj śmietanę oraz cukier i ubijaj, aż stanie się sztywna. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj do połączenia kremu. Odłóż połowę kremu i do miski dodaj przyprawę do piernika oraz kakao. Zmiksuj, tworząc krem piernikowy.
Do pucharków lub szklanek wkładaj okruchy piernikowe, a następnie krem piernikowy, sporą ilość Powideł Węgierkowych Herbapol i drugi krem naturalny. Desery ozdabiaj żurawiną w cukrze i pozostałymi okruszkami pierniczków.
Produkty dżemowe Herbapol są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju.