Kiedy i dlaczego obchodzimy Halloween?
O Halloween słyszał pewnie każdy, jednak nie każdy wie, skąd wywodzi się to święto. Początków Halloween należy szukać w celtyckim święcie Samhain, podczas którego żegnano lato i witano zimę. Uroczystość przypadała w noc z 31 października na 1 listopada i ta data pozostała aktualna do dziś. Celtowie wierzyli, że właśnie wtedy zanikała granica między światem żywych i umarłych. Przerażające kostiumy miały odstraszać złe demony i pomóc w uzyskaniu ich przychylności.
Halloween na świecie
Halloween jest najbardziej popularne w USA, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Mieszkańcy tych państw zaczynają zabawy już o poranku 31 października. Przebrane dzieci zbierają słodycze, wołając przy tym słynne hasło „cukierek albo psikus”. Domy przyozdobione są w przyprawiające o dreszcze detale, np. szkielety i pajęczyny oraz wydrążone w różne kształty dynie, przez które przenika blask świec.
Nie tylko dzieci uwielbiają Halloween. Dorośli również nie odmawiają sobie zabawy! Wieczorem odbywają się przebierane imprezy, a jedną z atrakcji jest apple bobbing, czyli łowienie jabłek pływających w misce wypełnionej wodą. Uczestnicy nie mogą używać rąk! Osobie, która wyłowi najwięcej jabłek wróży się wielkie szczęście.
Świętowanie Halloween w Polsce
Halloween ma swoich zwolenników, szczególnie wśród młodych, którzy lubią w tym dniu przebierać się, jeść słodycze, jak i przeciwników, uważających, że zabawy w tym okresie nie są najlepszym pomysłem. Pamiętajmy, że dla Polaków 1 listopada to czas zadumy i składania wizyt na grobach bliskich oraz ważnych dla historii osób. Jeśli przed wizytą na cmentarzu w wigilię Dnia Wszystkich Świętych planujecie mini party, przedstawiamy nasze propozycje:
Zaproście znajomych.
Ogłoście obowiązkowy dress code – nie musi być strasznie!
Wykonajcie tematyczne ozdoby i ozdóbcie nimi wnętrza. Nie zapomnijcie o dyni!
Zaplanujcie halloweenowe atrakcje, może macie ulubiony film w tej tematyce? Polecamy amerykańskie produkcje!
Podpatrzcie zagraniczne zwyczaje i zagrajcie w zabawne gry, np. apple bobbing.
Przygotujcie straaaszne, ale smaczne przekąski. Jakie wybrać? Mamy dla Was propozycje!
Halloweenowe przekąski – nasze propozycje
Uważajcie, bo palce wiedźmy potrafią zaskoczyć swoim upiornym wyglądem. Całe szczęście, doskonale smakują! Również pieczone warzywa na Halloween z pewnością przykują uwagę znajomych. Ziemniaki w kształcie czaszki świetnie zaprezentują się na stole pełnym ciekawych przekąsek. Na stół wlecą też nietoperze z nuggetsów na Halloween. Zapiekana pizza na Halloween to smaczne i niezwykle proste danie. Takiej wersji jeszcze nie jedliście. Udanego świętowania!
Paluszki wiedźmy
Czas przygotowania:
Liczba porcji:
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
2 łyżki cukru
1 jajko
50 g cukru waniliowego
1 szczypta soli
40 g obranych migdałów
4 łyżki dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Posiekaj zimne masło i razem z jajkiem dodaj je do składników, następnie zagnieć ciasto. Kulę ciasta włóż do lodówki na ok. godzinę.
Partię ciasta rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia. Pokrój ciasto w cienkie paseczki o szerokości 0,5 cm i długości około 4-7 cm. Zroluj każdy paseczek, aby wyglądał jak słony paluszek (ciasto w czasie pieczenia urośnie i paluszki będą większe).
Przełóż paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Widelczykiem delikatnie poodgniataj linie, symbolizujące zgięcia palców. Na koniec każdego paluszka nałóż kropkę z dżemu i dociśnij do niej migdał.
Wstaw blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz paluszki do zrumienienia przez ok. 8-12 minut.
Pieczone warzywa na halloween
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
8 małych ziemniaków
8 małych papryk
Nadzienie do papryki:
1 ząbek czosnku
1 cebula
100 g kaszy gryczanej
50 g startego, żółtego sera
Przyprawa Płatki Chilli z Wędzoną Papryką Knorr
100 g pieczarek
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki pokrój na drobne kawałki. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, dodaj pieczarki. Po kilku minutach dodaj kaszę gryczaną, przypraw do smaku.
Ziemniaki umyj bardzo dokładnie. Wytnij nożykiem otwory przypominające oczy, nos i buzię.
Papryki natnij od góry dookoła łodygi i usuń gniazda nasienne. Zachowaj przykrywki z łodygą. Małym nożykiem wytnij w paprykach trójkątne otwory imitujące oczy i nos oraz natnij zygzak w miejscu ust.
Do każdej papryki nałóż trochę tartego sera, farsz z kaszy i przykryj odciętym daszkiem.
Wysmaruj formę odrobiną oleju, przełóż warzywa. Piecz około 40 minut w 180°C.
Nietoperze z nuggetsów na Halloween
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 opakowanie placków tortilli
2 opakowania Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher
1 łyżka oleju
2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Za pomocą foremki do wycinania ciastek wytnij z tortilli skrzydełka nietoperza. Jeśli nie masz takiej foremki, wykonaj wzór skrzydełek nietoperza z papieru do pieczenia i wytnij tortillę. Przygotuj po dwa skrzydełka do każdego nuggetsa.
Natnij cienkim nożykiem boki nuggetsa aby włożyć w nie skrzydełka z tortilli. Gotowe nietoperze układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj pędzelkiem z olejem.
Piecz przez ok. 10 minut. Na czarnym talerzu zrób wzór pajęczyny z ketchupu. Poukładaj nietoperze na pajęczynie i podawaj.
Zapiekana „pizza” na Halloween
Czas przygotowania: 65 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g dyni hokkaido
1 opakowanie Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
100 ml napoju sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
80 g wegańskiej alternatywy dla sera topionego
150 g wegańskiej alternatywy dla tartego sera
50 g wegańskiej alternatywy dla mozzarelli
1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki margaryny
2 łyżki oliwy
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Dynię umyj, usuń z niej pestki, pokrój na mniejsze kawałki , skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200°C.
W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.
Chickened out chunk The Vegetarian Butcher oraz wegańską alternatywę sera mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.
W dużej misie wymieszaj kawałki Chickened out chunk The Vegetarian Butcher z wegańską alternatywą serkiem topionym, wegańską alternatywą: sera tartym i wegańską alternatywą mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
Mieszankę nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch, wycięte z ciasta, oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200°C przez ok 20 minut aż będzie rumiane.
Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.