Straaaszne przekąski muszą być dobrze doprawione

Wydrążone dynie, przerażające stroje i słynne hasło „cukierek albo psikus” są tylko niewielką częścią halloweenowych zwyczajów. Choć to święto jest popularne na całym świecie, szczególnie w Irlandii, Szkocji i Ameryce, to w każdym kraju obchody tego dnia wyglądają trochę inaczej. Czym charakteryzuje się Halloween? Czy obchodzimy je w naszym kraju? W artykule przybliżamy ten zwyczaj oraz inspiracje na pobudzające kubki smakowe przekąski. Zapraszamy!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Paluszki wiedzmy fot. Knorr
Pieczone warzywa na Halloween fot. Knorr

Kiedy i dlaczego obchodzimy Halloween?
O Halloween słyszał pewnie każdy, jednak nie każdy wie, skąd wywodzi się to święto. Początków Halloween należy szukać w celtyckim święcie Samhain, podczas którego żegnano lato i witano zimę. Uroczystość przypadała w noc z 31 października na 1 listopada i ta data pozostała aktualna do dziś. Celtowie wierzyli, że właśnie wtedy zanikała granica między światem żywych i umarłych. Przerażające kostiumy miały odstraszać złe demony i pomóc w uzyskaniu ich przychylności.

Halloween na świecie
Halloween jest najbardziej popularne w USA, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Mieszkańcy tych państw zaczynają zabawy już o poranku 31 października. Przebrane dzieci zbierają słodycze, wołając przy tym słynne hasło „cukierek albo psikus”. Domy przyozdobione są w przyprawiające o dreszcze detale, np. szkielety i pajęczyny oraz wydrążone w różne kształty dynie, przez które przenika blask świec.

Nie tylko dzieci uwielbiają Halloween. Dorośli również nie odmawiają sobie zabawy! Wieczorem odbywają się przebierane imprezy, a jedną z atrakcji jest apple bobbing, czyli łowienie jabłek pływających w misce wypełnionej wodą. Uczestnicy nie mogą używać rąk! Osobie, która wyłowi najwięcej jabłek wróży się wielkie szczęście.

Świętowanie Halloween w Polsce
Halloween ma swoich zwolenników, szczególnie wśród młodych, którzy lubią w tym dniu przebierać się, jeść słodycze, jak i przeciwników, uważających, że zabawy w tym okresie nie są najlepszym pomysłem. Pamiętajmy, że dla Polaków 1 listopada to czas zadumy i składania wizyt na grobach bliskich oraz ważnych dla historii osób. Jeśli przed wizytą na cmentarzu w wigilię Dnia Wszystkich Świętych planujecie mini party, przedstawiamy nasze propozycje:

  • Zaproście znajomych.

  • Ogłoście obowiązkowy dress code – nie musi być strasznie!

  • Wykonajcie tematyczne ozdoby i ozdóbcie nimi wnętrza. Nie zapomnijcie o dyni!

  • Zaplanujcie halloweenowe atrakcje, może macie ulubiony film w tej tematyce? Polecamy amerykańskie produkcje!

  • Podpatrzcie zagraniczne zwyczaje i zagrajcie w zabawne gry, np. apple bobbing.

  • Przygotujcie straaaszne, ale smaczne przekąski. Jakie wybrać? Mamy dla Was propozycje!

Halloweenowe przekąski – nasze propozycje
Uważajcie, bo palce wiedźmy potrafią zaskoczyć swoim upiornym wyglądem. Całe szczęście, doskonale smakują! Również pieczone warzywa na Halloween z pewnością przykują uwagę znajomych. Ziemniaki w kształcie czaszki świetnie zaprezentują się na stole pełnym ciekawych przekąsek. Na stół wlecą też nietoperze z nuggetsów na Halloween. Zapiekana pizza na Halloween to smaczne i niezwykle proste danie. Takiej wersji jeszcze nie jedliście. Udanego świętowania!

Paluszki wiedźmy

Czas przygotowania:

Liczba porcji:

Składniki:

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 2 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • 50 g cukru waniliowego

  • 1 szczypta soli

  • 40 g obranych migdałów

  • 4 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Posiekaj zimne masło i razem z jajkiem dodaj je do składników, następnie zagnieć ciasto. Kulę ciasta włóż do lodówki na ok. godzinę.

  2. Partię ciasta rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia. Pokrój ciasto w cienkie paseczki o szerokości 0,5 cm i długości około 4-7 cm. Zroluj każdy paseczek, aby wyglądał jak słony paluszek (ciasto w czasie pieczenia urośnie i paluszki będą większe).

  3. Przełóż paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Widelczykiem delikatnie poodgniataj linie, symbolizujące zgięcia palców. Na koniec każdego paluszka nałóż kropkę z dżemu i dociśnij do niej migdał.

  4. Wstaw blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz paluszki do zrumienienia przez ok. 8-12 minut.

Pieczone warzywa na halloween

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 8 małych ziemniaków

  • 8 małych papryk

Nadzienie do papryki:

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • 100 g kaszy gryczanej

  • 50 g startego, żółtego sera

  • Przyprawa Płatki Chilli z Wędzoną Papryką Knorr

  • 100 g pieczarek

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki pokrój na drobne kawałki. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, dodaj pieczarki. Po kilku minutach dodaj kaszę gryczaną, przypraw do smaku.

  2. Ziemniaki umyj bardzo dokładnie. Wytnij nożykiem otwory przypominające oczy, nos i buzię.

  3. Papryki natnij od góry dookoła łodygi i usuń gniazda nasienne. Zachowaj przykrywki z łodygą. Małym nożykiem wytnij w paprykach trójkątne otwory imitujące oczy i nos oraz natnij zygzak w miejscu ust.

  4. Do każdej papryki nałóż trochę tartego sera, farsz z kaszy i przykryj odciętym daszkiem.

  5. Wysmaruj formę odrobiną oleju, przełóż warzywa. Piecz około 40 minut w 180°C.

Nietoperze z nuggetsów na Halloween

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie placków tortilli

  • 2 opakowania Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Za pomocą foremki do wycinania ciastek wytnij z tortilli skrzydełka nietoperza. Jeśli nie masz takiej foremki, wykonaj wzór skrzydełek nietoperza z papieru do pieczenia i wytnij tortillę. Przygotuj po dwa skrzydełka do każdego nuggetsa.

  2. Natnij cienkim nożykiem boki nuggetsa aby włożyć w nie skrzydełka z tortilli. Gotowe nietoperze układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj pędzelkiem z olejem.

  3. Piecz przez ok. 10 minut. Na czarnym talerzu zrób wzór pajęczyny z ketchupu. Poukładaj nietoperze na pajęczynie i podawaj.

Zapiekana „pizza” na Halloween

Czas przygotowania: 65 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido

  • 1 opakowanie Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher

  • 100 ml napoju sojowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 80 g wegańskiej alternatywy dla sera topionego

  • 150 g wegańskiej alternatywy dla tartego sera

  • 50 g wegańskiej alternatywy dla mozzarelli

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • 2 łyżki margaryny

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, usuń z niej pestki, pokrój na mniejsze kawałki , skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200°C.

  2. W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.

  3. Chickened out chunk The Vegetarian Butcher oraz wegańską alternatywę sera mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.

  4. W dużej misie wymieszaj kawałki Chickened out chunk The Vegetarian Butcher z wegańską alternatywą serkiem topionym, wegańską alternatywą: sera tartym i wegańską alternatywą mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

  5. Mieszankę nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch, wycięte z ciasta, oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200°C przez ok 20 minut aż będzie rumiane.

  6. Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

Nietoperze z nuggetsow fot. Knorr
Zapiekana pizza na Halloween fot. Knorr

Źródło:

Knorr