Przygotowanie dziecięcego lunchboxu nie musi być trudne, ani czasochłonne. Ważne, by na czas pobytu najmłodszych poza domem zapewnić im właściwą ilość kalorii oraz niezbędnych składników odżywczych. Do pudełka śniadaniowego warto spakować danie, w postaci np. kanapki, owsianki, tortilli, sałatki, z niezbędnym dodatkiem świeżych owoców i warzyw oraz dodatkowo przekąskę, w roli której doskonale sprawdzą się np. kabanosy, bakalie, chipsy owocowe lub warzywne. W jaki sposób ułatwić sobie to na co dzień? Zrobić listę ulubionych dań, zaplanować tygodniowy jadłospis i korzystać z odpowiednich produktów – takich, które mają dobrą jakość, lubiany przez dzieci smak, dostarczają ważnych składników odżywczych i mają dużo kulinarnych zastosowań.
Właśnie takie są przekąski mięsne z linii Sokoliki firmy Sokołów. Mają czysty skład – bez dodatku sztucznych konserwantów i wysoką mięsność. Stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne w codziennej diecie dzieci. Ich delikatny smak odpowiada upodobaniom najmłodszych. Wszystkie posiadają certyfikat Przekreślonego Kłosa, są więc odpowiednie również dla dzieci, które muszą eliminować gluten.
Teraz parówki z linii Sokoliki są dostępne w opakowaniach w nowej szacie graficznej. Znana i lubiana postać Sokolika pojawia się na nich w różnych formach aktywności fizycznej, co ma stanowić dla najmłodszych dodatkową zachętę do codziennego ruchu.
W linii są dostępne m.in.:
Szyneczka Sokoliki – drobiowa lub wieprzowa, zawiera 90% mięsa. Idealna do kanapek z dodatkiem warzyw. Można jej także użyć do przygotowania roladek, tortilli bądź pokrojoną dorzucić do sałatki.
Cena: Szyneczka drobiowa Sokoliki – 5,99 zł/op. 100 g
Szyneczka wieprzowa Sokoliki – 6,99 zł/op. 100 g
Paróweczki Sokoliki – powstają z najlepszej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny (zawierają 90% mięsa). Nie mają osłonek, dzięki czemu można je łatwo i szybko przyrządzić,
zarówno na ciepło, jak i podać na zimno, jako przekąskę. Najlepsze do domowych hot-dogów czy tortilli. Doskonale smakują zapieczone w cieście francuskim.
Cena: ok. 3,99 zł/op. 140 g
Foodbolówki Sokoliki – paróweczki o oryginalnym kształcie, który spodoba się z pewnością nie tylko małym fanom piłki nożnej. Każde opakowanie zawiera 22 niewielkie, okrągłe paróweczki
– dokładnie tyle, ilu zawodników jest w dwóch drużynach piłkarskich. Ciekawą formą podania będą przygotowane z ich użyciem kolorowe szaszłyki z ulubionymi warzywami.
Cena: ok. 5,99 zł/op. 130 g
Kabanoski Sokoliki – to pyszne, cienkie kabanosy wieprzowe dostępne w dwóch wariantach – z dodatkiem cielęciny i z dodatkiem szynki. Doskonale sprawdzą się jako pożywna, wygodna przekąska. Można je też dodać do sałatki.
Cena: ok. 6,99 zł/op. 75 g
Pasztecik drobiowy Sokoliki – pasztecik, który zawiera aż 97% mięsa gotowanego kurczaka. Ma znakomity smak, odpowiadający upodobaniom małych wielbicieli mięsnych specjałów i odpowiednią konsystencję. Świetnie się sprawdzi jako składnik kanapek.
Cena: ok. 9,99 zł/op. 200 g
Sokoliki to mnóstwo pomysłów na pożywne i smaczne przekąski do lunchboxu. Oto dwie kulinarne inspiracje.
Sałatka „Witaj szkoło”
SKŁADNIKI:
1 garść liści szpinaku/botwinki
1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)
1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów
2 papryki spiczaste
1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1 garść czarnych oliwek
oliwa z oliwek / olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
Sałatka „Przerwa na zdrowie”
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy
2 garści jarmużu
1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów
1 cukinia
80 g sera koziego (plastry)
1 nieduża żółta papryka
1 szklanka pomidorów truskawkowych
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę. Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.