Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

Prezentujemy kilka niezwykłych przepisów z tuńczykiem w roli głównej. Tak przyrządzona ryba będzie nie tylko piękna ozdobą rodzinnego stołu, ale również ulubionym przysmakiem gości.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

  • 800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki

  • kilka gałązek rozmarynu

  • 60 g oliwy extra vergine

  • sól i pieprz do smaku

Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.

  2. Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.

  3. Podawaj na ciepło.

Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek

  • 400 g makaronu

  • 200 g sera np. cheddar

  • 50 g parmezanu

  • 50 g masła

  • 40 g mąki

  • 300 ml mleka

  • 150 ml śmietany

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.

  2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.

  3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.

  4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Wrap z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille

  • 4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek

  • 2 dojrzałe pomidory

  • 1 dojrzałe awokado

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 marchewki

  • 50 g mieszanych sałat

  • ½ cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.

  2. Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.

  3. Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.

  4. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)

  • 350 g krótkiego makaronu

  • 200 g mozzarelli

  • 30 g tartego parmezanu

  • 100 ml śmietanki

  • 100 g krojonych pomidorów bez skórki

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta oregano kilka listków bazylii

  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine

  • sól

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

  2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.

  3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.

  4. Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Składniki na 4 kanapki:

  • 3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek

  • 8 kromek chleba tostowego

  • 160 g sera cheddar lub emmentaler

  • 1 łodyga selera

  • gałązka pietruszki

  • 1 twardy pomidor

  • 1/4 czerwonej cebuli

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • 30 g masła

  • sól i pieprz do smaku

Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę – dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

  2. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.

  3. Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.

  4. Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.

Rio Mare
Rio Mare to marka Bolton Food z Grupy Bolton. Misją Rio Mare zawsze było poszukiwanie doskonałości na wszystkich poziomach: w doborze surowców, w rygorystycznych kontrolach jakości w całym łańcuchu dostaw, w ciągłej komunikacji z konsumentem końcowym w jasny, przejrzysty i skuteczny sposób. Rio Mare stale unowocześnia swoje portfolio, dostosowując tym samym swoją ofertę do zapotrzebowania rynku, poszerzając ją w zakresie smacznych, zdrowych i łatwych w użyciu produktów. Od 2011 roku Rio Mare promuje i komunikuje swoje zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju poprzez przyjmowanie zrównoważonych praktyk połowowych i poszanowanie praw człowieka w całym łańcuchu dostaw, działając na rzecz poprawy zdrowia oceanów. Więcej informacji: www.qualitaresponsabile.it

Źródło:

Rio Mare