Dla Żydów, chałka to słony, rytualny wypiek, który zwyczajowo spożywają podczas szabatu i świąt. W polskiej kuchni przygotowywana jest na słodko, stanowiąc niezapomniany smak dzieciństwa. Ten domowy wypiek, często przygotowywany przez dziadków lub rodziców, czarował nasze kubki smakowe do tego stopnia, że zapach ciepłej, świeżej chałki przyciągał do domu nawet te najbardziej zajęte zabawą dzieci.
Warto wiedzieć, że tajemnicą tego wyjątkowego smaku jest zarówno zaangażowanie, z jakim przygotowywano pieczywo, jak i dobrej jakości składniki, które gwarantowały puszystość oraz delikatny smak. Jednak, co stanowi podstawę tego pysznego pieczywa?
Klucz do (pysznego) sukcesu
Na niezwykły aromat chałki składa się jedynie kilka składników – mleko, jajko, drożdże i mąka. Jak się okazuje, z tego kwartetu najistotniejszy jest dobór odpowiedniej mąki. Do delikatnego pieczywa dedykuje się mąki o niskiej zawartości popiołu, co wpływa na lekki smak oraz kuszący aromat wypieku. Przykładem takiego produktu jest Mąka Na Chałkę Typu 500 z Młyna Jaczowice. Charakteryzuje się na niższą zawartością popiołu oraz glutenu od innych typów mąk pszennych, dzięki czemu gotowe pieczywo zachowuje dłużej świeżość oraz cieszy podniebienia delikatnym smakiem.
Doskonały smak dzieciństwa
Źle dobrana mąka może zamienić nasze lekkie, drożdżowe pieczywo w zakalec lub pozbawić go charakterystycznego aromatu, który pamiętamy z dzieciństwa. Dlatego też, podczas przygotowywania domowej chałki, warto skorzystać z odpowiedniego produktu, takiego jak Mąka Na Chałkę z Młyna Jaczkowice. Produkowana jest z naturalnej pszenicy od lokalnych rolników, a dzięki jej wysokiej jakości unikniemy kuchennych niepowodzeń oraz nieudanych wypieków.
Młyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata sprzyjają dojrzewaniu najlepszych odmian pszenicy, z których tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Mąka na chałkę z Młyna Jaczkowice to niezawodny pomocnik domowego piekarza, dzięki któremu nasze wypieki nabiorą niezwykłego aromatu oraz smaku domowego pieczywa, takiego jak zapamiętaliśmy z najmłodszych lat. Pachnące, świeżo upieczone i słodkie ciasto z chrupiącą skórką zachwyci naszych najbliższych delikatnością oraz spotka się z uznaniem nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Mąka na chałkę |
Wartość energetyczna | 1483 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 72,2 g |
W tym: cukry | 0,3 g |
Błonnik | 1,5 g |
Białko | 11,5 g |
Sól | 0,005 g |
Mąka na chałkę Typ 500
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybucja: Sieci DINO, Leclerc, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: 4 zł
Przepis na chałkę
Składniki:
- 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 całe jajko
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami. W przypadku świeżych drożdży – rozpuszczamy je w mleku. Mleko należy wymieszać z jajkiem, masłem, cukrem a następnie wlać do mąki. Następnie dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Następnie ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Ponownie wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek, a następnie zaplatamy je w warkocz.
Następnie chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę, w tym czasie przykrywamy ją ściereczką. Przed wstawieniem do piekarnika należy posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniło i posypać według uznania makiem lub kruszonką. Chałkę pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.