Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

W świecie kulinarnych eksperymentów coraz częściej odkrywamy niezwykłe połączenia smaków, które zdają się być stworzone dla siebie nawzajem. Jednym z takich nietypowych tandemów są śledzie i suszone pomidory, które razem tworzą niezapomnianą eksplozję kulinarnych doznań.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Sledzie-z-suszonymi-pomidorami-na-ostro-scaled

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1 łyżka Pasty z chili House of Asia

3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon

2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę

8-10 filetów śledziowych Matias w solance

6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy

2 średnie szalotki pokrojone w piórka

2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego

Pieprz do smaku

Woda z cytryną do namoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.

2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).

TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Źródło:

De Care