Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka Pasty z chili House of Asia
3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon
2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę
8-10 filetów śledziowych Matias w solance
6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
2 średnie szalotki pokrojone w piórka
2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
Pieprz do smaku
Woda z cytryną do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.
2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).
TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.