SKŁADNIKI:
· 5 śledzi Ala Matjas
· 150g majonezu
· 40g cebula
· 120g ogórki konserwowe
· 50g Orzechy włoskie
· 120g Ziemniaki
· 120g Buraki
· 3 Jajka gotowane
PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Autor przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy