Śledź pod pierzynką

Wśród festiwalu smaków i tradycji, sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia stanowi nieodzowny element polskiego stołu wigilijnego. To danie, bogate w kontrasty smakowe, nie tylko kusi swoją wyjątkową kompozycją, ale także przenosi nas do serca polskiej kuchni.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Sałatka śledziowa

SKŁADNIKI:

· 5 śledzi Ala Matjas

· 150g majonezu

· 40g cebula

· 120g ogórki konserwowe

· 50g Orzechy włoskie

· 120g Ziemniaki

· 120g Buraki

· 3 Jajka gotowane

PRZYGOTOWANIE:

Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.

Autor przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy

Źródło:

Dwór Korona Karkonoszy