Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake

W poszukiwaniu wykwintnych doznań kulinarnych, dzisiaj podbijemy serca smakoszy, prezentując niezwykłe danie – schab pieczony w całości, bogato faszerowany aromatycznymi grzybami shiitake. To kulinarne arcydzieło nie tylko zachwyca swoją estetyką, ale także wypełnia przestrzeń smakową niezwykłymi połączeniami mięsa schabowego i intensywności shiitake.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Schab-pieczony-w-calosci-faszerowany-grzybami-schiitake-scaled

Ilość porcji: 6

Czas: 30 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

1 żółtko

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

3. Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.

4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia.

5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.

Źródło:

De Care