Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki

6 porcji. Czas: 90 minut. Poziom trudności: 1. Poziom ostrości: 1
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

1 łyżka majeranku

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc.

2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku.

3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut.

4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.

5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Źródło:

De Care