Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 czerwone cebule
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 300 g rukoli
- 1 opakowanie Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 60 g orzeszków pinii
- 1 łyżeczka mielonego chilli
Sposób przygotowania:
- Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
- Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.
- Następnie z dynią wstaw do piekarnika orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.
- Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.