Sałatka z pieczonej dyni

Dynia najbardziej jest znana ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 czerwone cebule
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g rukoli
  • 1 opakowanie Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka mielonego chilli

    Sposób przygotowania:

    1. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
    1. Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.
    2. Następnie z dynią wstaw do piekarnika orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły.
    3. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i przyprawę Knorr. Do powstałego dressingu dodaj natkę pietruszki, czerwoną cebulę, rukolę, upieczoną dynię i orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.

Źródło:

Knorr