Na skład mikrobiomu wpływają różne czynniki, takie jak wiek, płeć, wilgotność powietrza, dieta, a także sposób porodu. Choć na niektóre z tych elementów, jak kod genetyczny, nie mamy wpływu. Codzienna dieta i przyjmowanie leków mogą znacząco oddziaływać na zdrowie naszej mikroflory. Każdy z nas ma swój unikalny zestaw drobnoustrojów, który zmienia się w trakcie życia. Sposób, w jaki przychodzimy na świat, wpływa na początkowy skład mikrobioty – dzieci urodzone naturalnie mają inny zestaw bakterii niż te, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie.
Dieta ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie jelit, które są kluczowe dla ogólnego zdrowia organizmu. – Zdrowe jelita przyczyniają się do dobrego samopoczucia, a niektóre produkty mogą łagodzić lub zaostrzać różne dolegliwości. Warto spożywać pokarmy bogate w błonnik, probiotyki oraz fermentowane przetwory mleczne, które wspomagają rozwój korzystnej flory jelitowej. Regularne spożywanie warzyw, owoców, kiszonek i pełnoziarnistych produktów zbożowych poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko stanów zapalnych. Nowoczesne preparaty, takie jak linia PostVital, oparte na postbiotycznej biomasie drożdży Yarrowia lipolytica, dostarczają składników wspierających układ immunologiczny i mikrobiom jelit. Zawierają one cenne dodatki, takie jak maślan sodu czy ekstrakty roślinne, które wspierają różne funkcje organizmu – mówi Ewa Janusz-Majewska, specjalistka ds. dietetyki i marketingu w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.
Zdrowa mikroflora jelitowa pełni szereg funkcji wartościowych dla organizmu.
Dzięki obecności korzystnych bakterii w jelitach, wspierana jest synteza niektórych witamin i poprawia się przyswajalność składników odżywczych, takich jak wapń, magnez czy witamina K. Odpowiednia równowaga mikrobioty jelitowej jest również ważna dla układu immunologicznego, który działa skuteczniej, gdy mikroflora jest różnorodna oraz odpowiednio zbilansowana.