Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak jama ustna czy jelita. W każdym z tych obszarów pełnią one specyficzne funkcje, od metabolizmu po ochronę przed patogenami.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Rola mikrobiomu

Na skład mikrobiomu wpływają różne czynniki, takie jak wiek, płeć, wilgotność powietrza, dieta, a także sposób porodu. Choć na niektóre z tych elementów, jak kod genetyczny, nie mamy wpływu. Codzienna dieta i przyjmowanie leków mogą znacząco oddziaływać na zdrowie naszej mikroflory. Każdy z nas ma swój unikalny zestaw drobnoustrojów, który zmienia się w trakcie życia. Sposób, w jaki przychodzimy na świat, wpływa na początkowy skład mikrobioty – dzieci urodzone naturalnie mają inny zestaw bakterii niż te, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie.

Dieta ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie jelit, które są kluczowe dla ogólnego zdrowia organizmu. – Zdrowe jelita przyczyniają się do dobrego samopoczucia, a niektóre produkty mogą łagodzić lub zaostrzać różne dolegliwości. Warto spożywać pokarmy bogate w błonnik, probiotyki oraz fermentowane przetwory mleczne, które wspomagają rozwój korzystnej flory jelitowej. Regularne spożywanie warzyw, owoców, kiszonek i pełnoziarnistych produktów zbożowych poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko stanów zapalnych. Nowoczesne preparaty, takie jak linia PostVital, oparte na postbiotycznej biomasie drożdży Yarrowia lipolytica, dostarczają składników wspierających układ immunologiczny i mikrobiom jelit. Zawierają one cenne dodatki, takie jak maślan sodu czy ekstrakty roślinne, które wspierają różne funkcje organizmu – mówi Ewa Janusz-Majewska, specjalistka ds. dietetyki i marketingu w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Zdrowa mikroflora jelitowa pełni szereg funkcji wartościowych dla organizmu. 

Ewa Janusz-Majewska, specjalistka ds. dietetyki i marketingu w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.
Ewa Janusz-Majewska, specjalistka ds. dietetyki i marketingu w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Dzięki obecności korzystnych bakterii w jelitach, wspierana jest synteza niektórych witamin i poprawia się przyswajalność składników odżywczych, takich jak wapń, magnez czy witamina K. Odpowiednia równowaga mikrobioty jelitowej jest również ważna dla układu immunologicznego, który działa skuteczniej, gdy mikroflora jest różnorodna oraz odpowiednio zbilansowana.

Onesano
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bi
Onesano logo

Źródło:

Onesano