Pyszne i szybkie przekąski na Andrzejki (i inne okazje)

Andrzejki to tradycyjnie wieczór wróżb spędzany w gronie przyjaciół. Dawniej niezamężne panny przy pomocy wosku, jabłek, monet i bucików starały się przepowiedzieć swoją przyszłość. Obecnie Andrzejki to raczej okazja do hucznej zabawy, ostatniej przed nadchodzącym adwentem. W tym roku weekend andrzejkowy wypada relatywnie wcześnie, bo rozpoczyna się już 25 listopada. Warto zatem skupić się na wyczarowaniu doskonałej atmosfery, a szykując przekąski, kierować się zasadą: minimum czasu, maksimum smaku i efektu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Spontaniczne spotkania towarzyskie i codzienny pośpiech nie zawsze idą w parze – lecz nie musi tak być! Jeżeli postanowiliśmy w ostatniej chwili zorganizować Andrzejki, zrezygnujmy z wielkiej wyprawy po zakupy i wielu godzin spędzanych w kuchni. Wystarczy, że sięgniemy po produkty, które z reguły mamy w domu i które pozwolą nam stworzyć szybkie, lecz efektowne dania.

– Jako jeden z najbardziej uniwersalnych produktów świata, jaja są świetną bazą wielu bardzo łatwych w przygotowaniu przekąsek, stanowiących alternatywę dla niezdrowych chipsów i paluszków – mówi Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Na niespodziewane okazje warto mieć zawsze w lodówce zapasowe opakowanie jaj. Prawidłowo przechowywane w warunkach chłodniczych zachowają świeżość aż do 4 tygodni!

PRZEPIS
Inne muffiny
Wszyscy znamy muffiny w wersji słodkiej, lecz warto je wypróbować w wersji wytrawnej. Wychodzą zawsze! Ten przepis to także idealny sposób na gotowanie w duchu zero waste, bo w naszych muffinach mogą znaleźć się dowolne wytrawne dodatki, które akurat mamy pod ręką. Sprytnie i smakowicie.

– 1 czubata szklanka mąki

– 1/2 szklanki mleka lub maślanki

– 1/4 szklanki oleju lub oliwy

– 1 jajo Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku

– 1/3 łyżeczki soli

– 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę wytrawnych dodatków, mogą to być: szynka, ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, pestki dyni lub słonecznik

Potrzebne nam będą 2 miski i 8-10 foremek na muffiny.

W pierwszej misce staranie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce równie starannie mieszamy składniki mokre: mleko lub maślankę, olej i całe jajo. Możemy to tego celu użyć ręcznego miksera ustawionego na najniższe obroty. Składniki suche i mokre szybko łączymy, mieszając przy pomocy łyżki – masa nie musi być jednolita. Do ciasta dokładamy dodatki i znów krótko mieszamy.

Ciasto rozkładamy do foremek. Jeżeli używamy silikonowych, papierowe papilotki nie będą nam potrzebne. Muffinki pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół lub termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest suche i w razie potrzeby dopiekamy przez kolejne 2-4 minuty.

PRZEPIS
Jaja faszerowane
Klasyka imprezowych przekąsek: faszerowane jaja. Przygotujemy je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną z talerza. Taka przekąska gwarantuje nam, że zadbamy o zdrowie, bo połączenie jaj, tuńczyka i awokado to prawdziwa bomba odżywcza!

– 1 opakowanie (10 sztuk) jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 1 małe dojrzałe awokado

– ½ puszki tuńczyka

– 1 mała cebula

– kilka łyżek majonezu

– kilka kropel soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

– opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Jaja gotujemy na twardo przez około 8-10 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Obrane delikatnie kroimy na pół i oddzielamy białko od żółtka. Żółtka rozkładamy po połowie do dwóch miseczek, do pierwszej dodajemy odsączonego tuńczyka, do drugiej obrane awokado. Zawartość obu miseczek bardzo drobno rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Obie pasty doprawiamy według uznania solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno poszatkowaną cebulą. Masę rozkładamy do łódeczek z białek jaj. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką. Jako posypki możemy też użyć np. słodkiej papryki w proszku, ziaren sezamu lub startego parmezanu.

PRZEPIS
Rolada szpinakowa
Ta efektowna roladka wbrew pozorom nie wymaga dużej wprawy ani długiego czasu przygotowania. Najważniejsze są dobrej jakości jaja i temperatura piekarnika nie przekraczająca 170 stopni Celsjusza. Reszta niemal „robi się sama”.

Składniki na ciasto:

– 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 1/2 szklanki mleka

– 4 łyżki mąki pszennej typ 450

– 150 g szpinaku – idealnie sprawdzi się rozdrobniony szpinak mrożony

– 1/3 łyżeczki soli

– 1/3 łyżeczki cukru

Nadzienie:

– dowolny kremowy serek o smaku śmietankowym

– opakowanie wędzonego łososia lub szynki konserwowej

– opcjonalnie: koperek lub szczypiorek

Na początek przygotowujemy ciasto. Do rozmrożonego i odciśniętego szpinaku dodajemy mleko, całe jaja oraz sól i cukier. Całość miksujemy blenderem „żyrafą” (lub innym, który mamy w domu). Dodajemy przesianą mąkę i wszystkie składniki powtórnie miksujemy na gładką masę, starając się przy okazji wtłoczyć do niej powietrze.

Jak największą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wylewamy na nią masę. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza (tryb góra-dół), uważając, żeby nie przypalić szpinakowego placka. Przed wyjęciem pozwalamy ciastu odpocząć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto zdejmujemy z blaszki razem z papierem. Smarujemy je w całości równą warstwą serka, posypujemy ziołami (jeżeli używamy), a następnie układamy równą warstwę z plastrów łososia lub szynki. Tak przyszykowany placek zawijamy w roladę. Przed pokrojeniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce co najmniej pół godziny.

Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Fermy Drobiu Jokiel
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

Źródło:

Fermy Drobiu Jokiel