Przepisy karnawałowe

Sprawdź 5 propozycji przepisów na azjatyckie dania.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Fot. De Care

OSTRA SAŁATKA SURIMI Z MAKARONEM VERMICELLI

Składniki:

100 g Makaronu Vermicelli House of Asia

2 łyżki pokrojonego cienko marynowanego Imbiru różowego House of Asia

100 g paluszków surimi

10-12 pomidorków cherry pokrojonych na pół

30 g białej części pora pokrojonej w cienkie zapałki

30 g marchewki pokrojonej w cienkie zapałki

Sos:

2 łyżeczki Ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno Casa de Mexico

50 g Kaktusa krojonego w zalewie Casa de Mexico

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

2. W małej misce wymieszaj składniki sosu.

3. Paluszki surimi za pomocą widelca podziel na włókna. Do większej miski przełóż pora, imbir, marchewkę, surimi i pomidorki cherry. Całość delikatnie wymieszaj z ugotowanym makaronem.

4. Na koniec polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.

SAŁATKA Z FASOLKĄ I WIEPRZOWINĄ

Składniki:

100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki jalapeno Casa de Mexico

60 g Sosu Teriyaki House of Asia

2 łyżki Sosu Ostrygowego House of Asia

2 łyżki Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa de Mexico

1 łyżka uprażonego Sezamu Białego House of Asia

200 g wieprzowiny cienko pokrojonej (np. polędwiczki)

100 g fasolki szparagowej zielonej

1/2 cebuli cienko pokrojonej

Kilka listków kolendry

Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

1. W osolonym wrzątku blanszuj fasolkę szparagową przez 3-4 min, następnie zahartuj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na pół i przełóż do miski.

2. Wieprzowinę zamarynuj w sosie ostrygowym, następnie smaż na rumiany kolor z cebulą przez 4-5 min, dodaj fasolkę szparagową, czarną fasolę oraz papryczki jalapeno. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem BBQ i wymieszaj z sosem teriyaki.

3. Gotową sałatkę przełóż do miski, posyp sezamem i kolendrą.

SAŁATKA Z FASOLKĄ I WIEPRZOWINĄ

Składniki:

100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki jalapeno Casa de Mexico

60 g Sosu Teriyaki House of Asia

2 łyżki Sosu Ostrygowego House of Asia

2 łyżki Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa de Mexico

1 łyżka uprażonego Sezamu Białego House of Asia

200 g wieprzowiny cienko pokrojonej (np. polędwiczki)

100 g fasolki szparagowej zielonej

1/2 cebuli cienko pokrojonej

Kilka listków kolendry

Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

1. W osolonym wrzątku blanszuj fasolkę szparagową przez 3-4 min, następnie zahartuj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na pół i przełóż do miski.

2. Wieprzowinę zamarynuj w sosie ostrygowym, następnie smaż na rumiany kolor z cebulą przez 4-5 min, dodaj fasolkę szparagową, czarną fasolę oraz papryczki jalapeno. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem BBQ i wymieszaj z sosem teriyaki.

3. Gotową sałatkę przełóż do miski, posyp sezamem i kolendrą.

SUSHI Z TORTILLI Z KURCZAKIEM

Składniki:

1 opakowanie Tortilla Wraps Casa de Mexico

½ puszki Pasty z fasoli Pinto z Chipotle Casa de Mexico

200 g ugotowanego Ryżu do sushi House of Asia

3 łyżki Sosu Teriyaki House of Asia do podania

1 pierś z kurczaka

2 łyżki majonezu

1 świeży ogórek

Sól, pieprz czarny

Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż na oliwie na rumiany kolor. Gotową pierś wyjmij, wystudź, następnie pokrój w paski.

2. Pastę z fasoli wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Wrapy grilluj na suchej patelni, tak aby delikatnie się zarumieniły. Następnie rozsmaruj cienko pastę z fasoli połączoną z majonezem na całej powierzchni placka, dodaj na środku kurczaka, ryż do sushi i na końcu obranego i pokrojonego w słupki ogórka. Zwiń tortille, tak samo jak sushi, czyli w rulon.

4. Wrapy pokój na mniejsze kawałki i poukładaj na półmisku, podawaj z sosem teriyaki.

WRAP ZE STRIPSAMI Z KURCZAKA

Składniki:

1 opakowanie Tortilla Wraps Casa de Mexico

1 opakowanie Panierki Panko House of Asia

10-12 kawałków Papryczek Jalapeno Casa de Mexico oczerwonych krojonych

1 średnia pierś z kurczaka pokrojona w paski

2 jajka

1 opakowanie rukoli

1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry

1 średnia czerwona cebula pokrojonaw półplastry

Sól, pieprz czarny

Sos:

2 łyżki Pasty z fasoli Pinto z Chipotle Casa de Mexico

3 łyżki majonezu

Sok z połowy limonki

1 łyżka posiekanej Kolendry

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie panieruj w roztrzepanym jajku i panko, smaż na rozgrzanym tłuszcz na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy. Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.

2. Wrapy podgrzej na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, następnie posmaruj każdy placek wcześniej przygotowanym sosem i ułóż kolejno: umytą rukolę, kurczaka, awokado, cebulę i kawałki papryczek jalapeno. Zwiń ciasno w rulon.

3. Podawaj wrapy pokrojone na kawałki i przebite wykałaczką.

Źródło:

De Care