Przepis na kotleciki z mięsa mielonego

Szukasz pomysłu na prosty i smaczny obiad dla dzieci? Kotleciki z mięsa mielonego, podane z delikatnym puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami, to zdrowa i sycąca propozycja, którą najmłodsi zjedzą z przyjemnością. Sprawdź, jak w kilku krokach przygotować ten klasyczny posiłek, idealny na rodzinny obiad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Przepis na Kotleciki z Mięsa Mielonego

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego (np. drobiowego lub wieprzowego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 średnie ziemniaki (na puree)
  • 100 g brokułów
  • 100 g marchewki

Przygotowanie:

1. Kotleciki:

  • W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą oraz cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Uformuj z masy małe kotleciki, delikatnie spłaszczając je dłońmi.
  • Smaż kotleciki na niewielkiej ilości oleju przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.

2. Puree Ziemniaczane:

  • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, a następnie zgnieć na gładkie puree.

3. Gotowane Warzywa:

  • Ugotuj na parze brokuły i marchewkę, aż staną się miękkie (ok. 5-7 minut).

Podanie

Ułóż na talerzu kotleciki, obok nałóż porcję puree ziemniaczanego i dodaj porcję gotowanych warzyw.

Źródło:

all4mom, fot. AI